Live Live

Expositie 'Volk der introverten' weer te bezoeken

Gepubliceerd: Zaterdag 30 mei 2020 14:38

Expositie 'Volk der introverten' weer te bezoeken

De expositie 'Volk der introverten' van de Arnhemse kunstenaar en performer Mirthe Dokter is vanaf 3 juni weer te bezoeken. Het project omvat inmiddels 250 door Arnhemmers gemaakte hoofdjes.

Dokter (27) maakt dit voorjaar tijdens de expositie ‘City Life’ van Museum Arnhem een beeldend kunstwerk van geboetseerde hoofdjes uit klei. Het kunstwerkt draagt de titel ‘Het volk der introverten’ en bijzonder is dat alle inwoners van Arnhem mee kunnen kleien en hun introverte hoofdje kunnen toevoegen.

Ook in corona-tijd is er flink gekleid; alleen niet in groepen in de mobiele unit voor de ingang van de Sint Walburgiskerk, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar gewoon thuis. De kleipakketjes waren verkrijgbaar bij het museum en via de website van Dokter, die ze soms zelfs persoonlijk heeft bezorgd. De hoofdjes konden vervolgens weer worden ingeleverd bij de balie van de kerk. 


Alle in het register opgenomen hoofdjes hebben een officieel geboortecertificaat, wat wil zeggen dat ze een nummer hebben in de expositie en dus ook een naam hebben gekregen van hun maker. “Er zijn nu 150 geregistreerde hoofdjes en ongeveer 100 ongeregistreerde,” vertelt Dokter.

Ondergewaardeerd 
“We hebben allemaal een extraverte en een introverte kant, beiden zijn in ons allemaal aanwezig. Doorgaans krijgt het extraverte het meeste applaus, dus zijn we geneigd om dat meer te cultiveren. Maar dit is een pleidooi voor de stille kracht en schoonheid van het introverte,” aldus Dokter. De hoofdjes hebben gesloten ogen, want het introverte volk heeft de blik juist naar binnen gericht.

De tentoonstelling zou in mei worden afgesloten met een performance, maar is inmiddels verlengd tot en met 23 augustus. Er wordt nog gebrainstormd over een passende afsluiting. “Desnoods door middel van een live-stream thuis te volgen als de corona-regels dat op dat moment nog steeds voorschrijven”.

De kunstenaar hoopt dat het project uiteindelijk een reizende tentoonstelling wordt, om op die manier een zo groot mogelijk podium te kunnen bieden voor introversie. “Ik zou alle hoofdjes in een lange optocht buiten willen opstellen, waar ze uiteindelijk door de regen zullen wegspoelen en weer opgaan in de natuur.”

Vanaf woensdag 3 juni is de expositie in de Sint Walburgiskerk weer te bezoeken en er kan ook nog steeds mee gekleid worden. Kijk even op de website voor de laatste updates met betrekking tot de maatregelen.

Deel deze pagina: