Live Live

Gemeente Renkum deelt lintjes uit aan vrijwillige brandweer

Gepubliceerd: Maandag 13 januari 2020 12:37

Gemeente Renkum deelt lintjes uit aan vrijwillige brandweer

Op 9 januari heeft burgemeester Schaap van Renkum dertien leden van de vrijwillige brandweer uit Wolfheze, Renkum/Heelsum, Oosterbeek en Doorwerth in het zonnetje gezet door ze een lintje toe te kennen.

Hij reikte de koninklijke onderscheidingen uit voor twintig of meer jaren trouwe dienst, moed en inzet. 

De onderscheidingen gingen naar Herry Kelderman en Jan Schut uit Wolfheze, Arie van den Brink-Speijers, Marcel van Weelden en Peter van Dijk uit Renkum\Heelsum, Erwin Stevens, Hendrik Huibers, Tobias Sukkel en Theo van Krevel uit Oosterbeek, en Arnoud van de Vegte, Paul Schouten, Paul van Gamering en Roger Volkering uit Doorwerth. De dertien brandweermannen zijn de laatsten die op basis van twintig trouwe dienstjaren een lintje ontvangen. In de toekomst zal het niet meer gaan om het aantal dienstjaren, maar om de vrijwillige inzet en betoonde moed. Beloning van het aantal dienstjaren zal voortaan vanuit de Landelijke Brandweer komen.

Vrijwillige brandweermannen en -vrouwen moeten veel tijd steken in trainingen, kunnen dag en nacht worden opgeroepen en moeten ook hun collega’s kunnen opvangen. Bovendien worden ze ook betrokken bij reanimaties, redden ze mensen uit het water en assisteren ze bij ongelukken op de snelweg. Ze moeten professionele trainingen volgen om hun vaardigheden op peil te houden. Niet kinderachtig voor een instelling die volledig op vrijwilligers draait.

De burgemeester roemde bij de uitreiking de toewijding en inzet die de dertien brandweermannen de afgelopen jaren hebben getoond. ‘Hoe u mensen in grote nood helpt, elkaar opvangt bij heftige gebeurtenissen en hoe u naadloos samenwerkte als het erop aankomt.’
Bij een lintje blijft het niet. De brandweerposten worden dit jaar ook verblijd met een nieuw multi-inzetbaar brandweervoertuig waarmee reanimaties nog beter kunnen worden uitgevoerd.

Deel deze pagina: