Live Live

Gemeente Renkum wil geld zien van minister voor zorgtekorten

Gepubliceerd: Donderdag 02 mei 2019 10:30

Gemeente Renkum wil geld zien van minister voor zorgtekorten

De gemeente Renkum moet miljoenen bezuinigen om de gevolgen van de zorgtekorten op te vangen. Dit heeft grote gevolgen voor kwetsbare inwoners.


door Huibert Veth


De gemeenteraad wil dat het Rijk met extra geld over de brug komt en nam woensdagavond een voorstel aan om hierop aan te dringen. Gemeentes in de regio worden gevraagd hetzelfde te doen.

Net als verschillende andere gemeentes kampt Renkum met tekorten voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdzorg. Van oudsher heeft Renkum veel zorginstellingen binnen haar gemeentegrenzen. Hier wordt onvoldoende rekening mee gehouden in de verdeling van de budgetten. Dit constateren VVD, D66, GroenLinks, PvdA en GemeenteBelangen die het voorstel indienden.

De partijen vinden dat Renkum op de goede weg is de zorg dichter bij de burger te brengen en maatwerk te leveren. Het tempo van de bezuinigingen is alleen te ambitieus. De mogelijkheden voor gemeentes om voorzieningen voor inwoners af te bouwen zijn bovendien beperkt.

Om de financiƫle gevolgen op te vangen moet de gemeente forse bezuinigingen doorvoeren. Deze hebben mogelijk vervelende consequenties voor kwetsbare inwoners en vernieuwingen binnen de zorg. De raad wil daarom geld zien van de minister. Hiermee moet het gemeentebestuur ook incidentele tekorten opvangen.'We moeten het Rijk laten weten dat het zo niet langer gaat en dat we moeten samenwerken', zegt fractievoorzitter Eveline Vink (GroenLinks). De motie is unaniem aangenomen.

Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: