Live Live

Grimmige komedie over de kloof tussen arm en rijk in de Zuid-Koreaanse film Parasite

Gepubliceerd: Maandag 02 december 2019 11:34

Grimmige komedie over de kloof tussen arm en rijk in de Zuid-Koreaanse film Parasite

Als u deze openingszin hebt gelezen blijf doorlezen. Hoewel de meeste mensen nog nooit een film uit Zuid-Korea zullen hebben gezien is deze film meer dan de moeite waard om naar toe te gaan. Het is namelijk de beste film van 2019.

Winnaar van de prestigieuze Gouden Palm in Cannes maar nu eens niet een moeilijke filmhuisfilm. Het bijzondere aan deze film is dat je in achtbaanvaart van de ene in de andere verrassing komt. En om die reden kan er ook eigenlijk niet veel over de inhoud worden verteld.

In de openingsscène maken we kennis met een de familie Kim, die in een achterbuurt in een kleine kelderruimte woont. De ouders zijn werkeloos en met wat onduidelijke klusjes kunnen ze nog net het hoofd boven water houden. Door een gelukkig toeval krijgt de zoon een kans om de tienerdochter van de rijke familie Park bijles te geven. Hij wordt na wat slinkse maatregelen toegelaten en zo ontstaat het eerste contact tussen de beide families. Dit eerste gedeelte heeft soms slapstickachtige elementen, maar de sfeer verandert langzaam. En langzaam wordt Parasite een zwarte komedie over armoede in Zuid-Korea en ontstaat er een reeks van misleidingen en verleidingen. Op meesterlijke wijze worden de karakters van de personen geanalyseerd. Die van de familie Kim kunnen zich in een keiharde maatschappij slechts met liegen en oplichten handhaven. Anderzijds zijn de Parks door hun welvaart volkomen van de normale wereld vervreemd geraakt.

Regisseur Bong Joon-Ho heeft met enkele eerder films al een aardige internationale reputatie opgebouwd en wil ook in deze film de sociale misstand tonen. Overigens in de overtuiging dat het probleem eigenlijk niet meer is op te lossen. Zijn sympathie ligt wel bij de arme Kims ondanks dat ze de boel belazeren. Maar hoe moet je je anders handhaven in een keiharde maatschappij. Het is echter ook heel goed dat hij de rijke familie Park niet afschildert als uitbuiters. Het zijn mensen die door hun rijkdom gewend zijn in luxe te leven, maar hun personeel, wel naar hun maatstaven, goed behandelen. Behalve steunend op een geniaal scenario laat de film ook in vele beelden de verschillen tussen de beide klassen zien. Zo woont de familie Kim helemaal onderaan in de straat en is juist het prachtige huis van de Parks op een heuvel gelegen.

Zoals gezegd is Parasite geen moeilijke film. In de Verenigde Staten waar buitenlandse films niet gauw worden gewaardeerd is de film inmiddels een groot succes en mag worden verwacht dat deze straks ook een goede kans maakt bij de Oscarnominaties.

Gaan zien! Laat deze kans op de filmverrassing van het jaar niet voorbijgaan!

Bij de foto: Met heel veel moeite kunnen de Kims in de film Parasite Wi-Fi ontvangen via de buren.

Henk Looijen

Deel deze pagina: