Live Live

GroenLinks grootste in Arnhem en Renkum

Gepubliceerd: Donderdag 21 maart 2019 10:54

GroenLinks grootste in Arnhem en Renkum

GroenLinks is bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten de grootste geworden in zowel Arnhem als Renkum. Uit de voorlopige uitslag van deze verkiezingen blijkt dat de partij van lijsttrekker Janet Duursma in beide gemeenten op meer dan 17 procent van de stemmen kan rekenen.


De partij heeft in het zendgebied van RTV Arnhem flink gewonnen: 9 procentpunt in Renkum en ruim 8 in Arnhem. In beide gemeenten is VVD de tweede partij: 14,8 procent in Renkum en 11,9 procent in Arnhem. De partij van lijsttrekker Jan Markink heeft in beide gemeenten licht verloren.

 

Daarmee wijken de gemeentes af van de trend in heel Gelderland. In de hele provincie heeft nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) flink gewonnen. Zij hebben net als de VVD ongeveer 13 procent van de stemmen en hebben recht op acht zetels. GroenLinks scoort zo'n 10 procent.

 

De partij van Thierry Baudet scoorde in Arnhem en Renkum iets aan de lage kant. In de Gelderse hoofdstad haalde FvD 11,6 procent en is daar de derde partij. In Renkum scoorde het Forum een vierde plek met 10,9 procent.

 

DENK heeft in Arnhem bijna 4,9 procent gehaald. Dat steekt schril af tegen de uitslag in Renkum, waar de partij van lijsttrekker Rabia Karaman met 0,4 procent nauwelijks aan bod is gekomen. Dat geldt ook voor de rest van de provincie; DENK kan niet op een zetel rekenen.

 

De opkomst in Arnhem was iets meer dan de helft, in Renkum ruim 63 procent. In heel Gelderland was dat 57 procent. Dat is hoger dan vier jaar geleden. De Kiesraad maakt de officiële uitslag begin volgende week bekend.

 

Afbeelding ter illustratie. Foto: Tijmen Stam (CC)

Deel deze pagina: