Live Live

Het Kadehuis:oppepper voor de zuidelijke binnenstad

Gepubliceerd: Maandag 25 mei 2020 14:13

Het Kadehuis:oppepper voor de zuidelijke binnenstad

Herinnert u zich Koffiebranderij Peeze op de hoek van de Nieuwstraat nog? Of heeft u wel eens gegeten of een bandje bekeken bij Café De Kroeg, dat later haar intrek nam in dit pand?

Het zijn vervlogen tijden, want een deel van de zuidelijke kant van de Nieuwstraat is op de schop gegaan. Al een tijd lang kijken Arnhemmers aan tegen een stuk braakliggende grond.

De gemeente Arnhem had jaren geleden al grote plannen met dit deel van de zuidelijke binnenstad. Eerst ontstond het plan om een haven aan te leggen in de Nieuwstraat, waarbij inwoners konden kiezen uit drie variaties; kort, lang of sluis. Het plan kwam uit de koker van de Spaanse architect De Sola Morales en stuitte destijds op veel verzet. Van deze havenplannen hebben we niets meer vernomen. De plannen verdwenen geruisloos in de bureaulade.

Later werd gezocht naar gezamenlijke nieuwe huisvesting voor Museum Arnhem en Focus Filmtheater, en werd het project Arta bedacht, maar ook dit plan haalde het niet. Ook hiervoor was er onder de Arnhemmers te weinig draagvlak te vinden.

Kadehuis
Nu is uiteindelijk gekozen voor de bouw van het Kadehuis. Dit bouwproject bestaat uit zes panden met een eigentijdse architectuur. Het herbergt 57 koopwoningen. Men kan kiezen uit driekamerappartementen, vierkamerappartementen en penthouses. Opvallend aan het ontwerp zijn de getrapte groene terrassen en de gevarieerde woningtypen. Alle zes panden krijgen namen. Zo is gekozen voor het Kleihuis, Theaterhuis, Trapgevelhuis, Fashionhuis, Ambachtshuis en Arnhems Blond. De huizen staan naast elkaar en maken de verbinding tussen het historische centrum en de Rijnkade.

Beek schept de verbinding
Volgens Maurice Chattelin krijgt de hele zuidelijke binnenstad met deze bebouwing een langverwachte oppepper. "De beek die is aangelegd schept de verbinding met de Rijn en dat was de opdracht.”

Door de komst van bestuursgebouwen en wederopbouwflats die na de oorlog werden opgetrokken verloor de binnenstad de verbinding met de Rijn. De recente nieuwbouw rondom De Trans, Turfstraat en het Paradijs maakt comfortabel wonen in dit deel van de stad weer mogelijk; de leefbaarheid van de binnenstad heeft een boost gekregen.

Maurice: “Voorheen leek het dat de stad ophield als je aan het einde van de Bakkerstraat was. Er was geen logische verbinding. Nu zijn er weer zichtlijnen. Door het zuiden van de stad te vernieuwen is er weer leven in de brouwerij”.

Behalve woningen zal het Kadehuis op de begane grond ook horeca en winkeltjes herbergen. Verder wordt er een doorsteek gemaakt naar de achterliggende Foodhal.

Bestemmingsplan
Bent u benieuwd hoe de nieuwe bebouwing eruit komt te zien? Vanaf 1 mei ligt het bestemmingsplan voor de bewoners bij de Gemeente ter inzage. Het staat ook op de website: www.woneninhetkadehuis.nl. Voor 11 juni moeten de reacties binnen zijn. Pas dan kan de bouwvergunning worden afgegeven.

De verkoop van de appartementen start in het 4e kwartaal van 2021. De bouw start in het 1e kwartaal van 2021. Het Kadehuis zal worden opgeleverd in de lente van 2022.

Deel deze pagina: