Live Live

Het openbare leven komt langzaam tot stilstand in Arnhem

Gepubliceerd: Zaterdag 14 maart 2020 11:15

Het openbare leven komt langzaam tot stilstand in Arnhem

Een dicht hek vanochtend voor het Natuurcentrum in Arnhem-Zuid. Sinds gisteren zijn de kinderboerderijen gesloten voor publiek en worden er ook geen lessen meer gegeven. Ook Burgers’ Zoo, het Openluchtmuseum en Sportbedrijf Arnhem -dus ook de zwembaden- sluiten de deuren tot en met 31 maart.

Het openbaar vervoer neemt maatregelen: er rijden minder treinen en buspassagiers moeten de komende tijd achterin instappen. Rozet volgt de richtlijnen van het RIVM, het gebouw is gewoon open, maar bijeenkomsten voor grote groepen worden uitgesteld. Alle cursussen en bijeenkomsten voor kleinere groepen gaan onveranderd door.

Ook bij begrafenisdiensten wordt de norm van maximaal 100 personen strikt gehandhaafd en wordt aanwezigen geadviseerd afstand te houden. “Wij raden aan, nabestaanden en elkaar te troosten met bijvoorbeeld een hand op het hart,” aldus een medewerkster van DELA.

Lagere scholen blijven vooralsnog geopend en ook in de supermarkten is het ongekend druk met lange rijen voor de kassa’s. In een mail aan alle klanten, roept Albert Heijn op vooral boodschappen te blijven doen zoals normaal, dus niet massaal te gaan hamsteren en zoveel mogelijk te betalen met pin.

Wat kunnen we doen om onszelf en elkaar te beschermen? Volg de richtlijnen van het RIVM, hieronder nog maar even op een rijtje:

  • Was je handen een paar keer per dag met zeep, was daarbij ook goed tussen de vingers
  • Nies en hoest in de elleboog
  • Gebruik (eenmalig!) papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden bij begroeten
  • Geen bijeenkomsten met meer dan 100 personen
  • Werk indien mogelijk thuis
  • Blijf thuis bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts
  • Ga pas weer naar buiten na 1 klachtenvrije dag

Op de website van het RIVM is een uitgebreide Q&A www.RIVM.nl en er is ook een speciaal telefoonnummer voor vragen over het coronavirus: 0800-1351

Deel deze pagina: