Live Live

Het Stoelenproject: "Niemand hoeft in deze tijd op straat te leven"

Gepubliceerd: Maandag 08 juni 2020 17:48

Het Stoelenproject:

Het pand aan de Spoorwegstraat 11 is al vijfentwintig jaar lang een toevluchtsoord voor dakloze mannen en vrouwen.

Het biedt mensen gratis een dak, een slaapplaats en iets te eten. Sinds de zomer van 2015 is het Stoelenproject van Stichting De Duif het hele jaar geopend. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen er terecht, in het kader van de bed- bad- en broodregeling die in Arnhem van kracht is.

Van stoelen naar matrassen
Het Stoelenproject ontleent zijn naam aan de stoelen waar in de beginperiode in geslapen werd. Inmiddels zijn daar matrassen voor in de plaats gekomen. Het onderkomen van het stoelenproject werd in 2015 flink verbouwd. Er kwamen douches en airco's binnen en fietsenrekken buiten.

De gemeente Arnhem gaf Stichting De Duif bovendien de financiële middelen om extra beroepskrachten aan te trekken. Een daarvan is Edmund Boering. Edmund, die coördinator is van het Stoelenproject, is er als betaalde kracht dag aan dag druk mee. Maar, zegt hij:"Ik vind het een geweldige baan. Ik ben ooit als vrijwilliger begonnen, maar werk nu al acht jaar lang als beroepskracht."

Duidelijke regels
Edmund is een van de vijf betaalde krachten. Daarnaast is er een bestuur en zijn er vijfentwintig vrijwilligers die zich voor de stichting inzetten. Meer vrijwilligers zouden welkom zijn, voegt Edmund daar aan toe, met de opmerking dat hij daar later in het gesprek op terug zal komen.

Hij beschrijft hoe een gemiddelde dag in De Duif eruit ziet. "De mensen zijn welkom vanaf 22.00 uur. Dan krijgen ze soep, koffie of thee. Daarna kunnen ze uitrusten en slapen. Ze vertrekken de volgende ochtend om kwart over negen."

Er vindt geen screening plaats. Wel dienen mensen die er willen slapen zich aan de regels te houden. Die zijn eenvoudig en duidelijk: geen alcohol, geen drugs, geen geweld, geen wapens en geen discriminerende opmerkingen. Per jaar biedt de opvang plaats aan zo'n 250 mensen.

Klein en wendbaar in coronatijd
Het Stoelenproject is een kleine stichting en kent weinig protocollen, vertelt Edmund: "Wij kunnen van de gebaande paden afwijken."

Een belangrijk voordeel, in coronatijd. Ook bij het Stoelenproject moesten er dingen veranderen. Wat precies?
"Onze bezetting is naar beneden geschroefd,"legt Edmund uit. "Normaliter ontvangen wij achttien bezoekers, nu zijn dat er tien. Dat lijkt heel weinig, maar dat kan, omdat er nu geen mensen uit hun huizen worden gezet. Niemand hoeft op dit moment op straat te leven."

"Wij hebben de mevrouw van de infectieziekten op bezoek gehad," vertelt hij verder. "Zij heeft advies gegeven. Wij wassen onze handen en kunnen ons aan de anderhalve meter houden. Dat is voor ons te doen."

Zijn er twijfels of een bezoeker corona heeft, dan krijgt diegene een aparte slaapplaats. Vervolgens wordt de bezoeker in Nijmegen getest. Edmund zegt dat dat tot nu toe één keer is voorgevallen. "Gelukkig," gaat hij verder, "was de test negatief en kon de bezoeker weer terugkomen. Ook kan de coronalijn gebeld worden. Dan komt er een arts."

In deze tijd is samenwerking met andere organisaties geen overbodige luxe. "Onze bezoekers zijn zorgmijders en komen bij ons voor rust en om te slapen. Mocht het mogelijk zijn, verwijzen wij door naar Pro Persona en Iris-zorg. Ook verblijven onze bezoekers als het nodig is op de boot van Iris-zorg. Dan vindt er overloop plaats."

Vrijwilligers
Het Stoelenproject heeft momenteel weer vrijwilligers nodig, vertelde Edmund al eerder. Wat wordt er van hen verwacht?

Als vrijwilliger kun je rekenen op pittige nachtdiensten. Je start om 21.30 uur en blijft tot de volgende ochtend, 9.15 uur. De taken zijn divers. Je draait de bardienst, waar je koffie of thee schenkt en soep serveert. Dat is ook vaak het moment waarop je contact maakt met de bezoekers. De bezetting bestaat altijd uit een vaste betaalde kracht en één vrijwilliger. Je kunt even gaan slapen.
"Het gaat erom dat je affiniteit hebt met onze doelgroep,"benadrukt Edmund. "Wij werken met vrijwilligers die bijvoorbeeld een vaste baan hebben en dit erbij doen."

Je kunt ook eerst meelopen om een indruk te krijgen. Heb je interesse en ben je ouder dan 18? Dan kun je voor informatie en een intake-gesprek contact opnemen met coördinator Edmund Boering. (06-51111908 of edmundboering@gmail.com)

Deel deze pagina: