Live Live

Ignar Rip: "Muziek helpt dementerenden in coronatijd"

Gepubliceerd: Maandag 20 april 2020 17:32

Ignar Rip:

In alle verpleeghuizen, ook die in Arnhem, is sinds een maand bezoek verboden. Het kan voor inwoners met dementie voor veel verwarring en stress zorgen.

Volgens Ignar Rip, schrijver en bedenker van de MuziekGeluk-methodiek én ervaringsdeskundige, kan muziek een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van angsten en eenzaamheid.  En juist díe kunnen tijdens deze crisis extra opspelen bij dementerenden. Muziek, heeft hij geleerd, is vaak het enige dat door de mist van dementie kan doordringen. De juiste muziek geeft ontspanning, blijdschap en troost en zorgt voor een warmer en steviger contact met de dementerende. Zo kan ook een contact met een familielid in een verpleeghuis, dat nu alleen via Skype, Facetime of Zoom verloopt, weer waardevoller worden.

Ervaringsdeskundige
"Ik heb samen met mijn vader tien jaar lang gezorgd voor mijn moede, die Alzheimer had. Ik ben dus ervaringsdeskundige. Als er geen muziek was geweest, was ik die periode heel anders doorgekomen," vertelt Ignar. In verpleeghuizen waar al met de methode wordt gemerkt, merken verzorgers dat de juiste muziek helpt om bijvoorbeeld agressie bij een dementerend iemand te verminderen, dat het contact met de patiënt verbetert, en dat patiënten er  meer ontspannen, blijer en zelfs beweeglijker van worden. Ignar bedacht de MuziekGeluk methodiek, die op zijn gelijknamige website uitgebreid uit de doeken wordt gedaan.

Playlist
De methode van MuziekGeluk is als volgt. De muziek waar iemand tussen zijn 15e en 25e jaar naar luistert, blijft voor altijd verankerd in het brein. Ook dementie kan deze herinneringen niet uitwissen. Het is niet duidelijk waarom dat is. Familieleden kunnen een playlist samenstellen met muziek waarnaar de patiënt tussen zijn 15e en 25e jaar graag luisterde. Juist die muziek dringt door de dementiemist heen. Zo luisterde de generatie die nu in verpleeghuizen woont vroeger naar liedjes uit Ja Zuster Nee Zuster, Ja, Dat was Revue, Hollands Glorie, Negen Heit de Klok , de Bonte Dinsdagavondtrein en nummers als Tulpen uit Amsterdam.

Toch is het wel belangrijk dat de muziek uit de jaren '50 en '60 niet op één hoop wordt geharkt en lukraak wordt opgezet. Als het niet de persoonlijke smaak is van een patiënt, heeft het alsnog weinig effect op zijn welbevinden. Een jazzliefhebber zal bijvoorbeeld weinig op hebben met liedjes van Johnny Jordaan of Tulpen uit Amsterdam. Evenmin als iemand die niet uit Zaandam, maar uit Friesland komt. Die heeft misschien juist meer met Friese volksliedjes. Aan de familie dus de taak om een zo persoonlijk mogelijke playlist aan te leveren. Op de website MuziekGeluk staat uitgebreid beschreven waar je op moet letten als je zo'n playlist samenstelt.

Muziek tijdens het verzorgen
Als je weet welke muziek aanslaat, zet je die op een sd-kaart, of USB-stick. De playlist kan worden opgezet tijdens het verzorgen, wat voor meer ontspanning, vermindering van angst en meer contact tussen patiënt en verplegende zorgt. Ook kan de familie tijdens het videobellen samen met de patiënt zijn favoriete liedjes zingen. Vaak komen heel specifieke herinneringen rondom het lied bij de patiënt naar boven, wat voor waardevolle gesprekken kan zorgen.

Waardevol in coronatijd
In deze tijd kunnen we niet bij elkaar zijn. Hoe vertel je dat aan iemand met dementie? We kunnen nu niet bij elkaar op bezoek, maar er worden al manieren bedacht om elkaar te zien met bijvoorbeeld een glazen wand ertussen. Maar wat ooit invulling gaf aan een bezoek, zoals een knuffel of samen eten, is nu niet vanzelfsprekend meer. En niemand weet hoe lang deze periode gaat duren.
"Vertel elkaar altijd de waarheid. Gewoon zoals het is," raadt Ignar aan."We moeten de kwetsbaren in onze samenleving beschermen en saamhorigheidsgevoel kweken. Dat kan nu dus juist met muziek."

Nieuwsgierig geworden? Ga naar MuziekGeluk.nl voor meer informatie

Deel deze pagina: