Live Live

In de dierentuin wordt niet gehamsterd

Gepubliceerd: Vrijdag 20 maart 2020 13:37

In de dierentuin wordt niet gehamsterd

Ook zonder bezoekers, gaan natuurlijk de kernactiviteiten wel door in de dierentuin. Waar het kantoorpersoneel veelal vanaf huis kan werken, zijn de dierverzorgers en ook de medewerkers van de Technische Dienst onmisbaar in het park. De dieren moeten immers verzorgd worden en ook alle technische processen, zoals filtersystemen, luchtzuivering en temperatuurregeling zijn vitaal.

Dat werken gaat in shifts waarbij alle richtlijnen en veiligheidsvoorschriften worden gevolgd en de pauzes dus niet gezamenlijk zijn, om fysiek contact uit te sluiten.

Die maatregelen beperken de risico’s voor het personeel aanzienlijk, maar hoe zit het eigenlijk met de dieren? Eerder deze week vertelde PR-man van Burgers’ Zoo Bas Lukkenaar, dat het voor de wetenschap nog onduidelijk is of, en zo ja welke dieren risico lopen met Corona besmet te worden, daar wordt momenteel volop onderzoek naar gedaan. Inmiddels weten we wel dat er proeven op resusapen en muizen worden gedaan om vaccins te testen, en dat het in ieder geval gelukt is om die testdieren te besmetten met het virus.

Momenteel worden transporten van dieren naar andere parken even uitgesteld, en worden ook geen dieren uit andere Zoo’s in Arnhem opgenomen. Het is even te onzeker wat er met de Europese grenzen gebeurt. Maar de voedselvoorraad voor alle dieren blijft onveranderd professioneel georganiseerd. “Veel producten die wij nodig hebben, worden dagvers aangeleverd,” aldus Bas, “en dat blijft ook zo, als iedereen de kalmte bewaart.” Bij Burgers’ zoo wordt dus zeker niet gehamsterd.

De maand maart is voor Burgers’ altijd een bijzondere; aan het eind van deze maand bestaat de dierentuin 107 jaar. Voor het eerst sinds de slag om Arnhem is het dierenpark zonder publiek –en zelfs tijdens de oorlog was de Zoo niet officieel gesloten zoals nu- het blijft een onwerkelijk gegeven. Dat het missen van bezoekers ook hartverwarmende beelden op kan leveren, bewijst het filmpje uit Shedd Aquarium in Chicago: nu er geen publiek was, mochten de pinguïns vrij rondlopen door het aquarium en zij keken hun ogen uit naar alle andere dieren en vissen achter de ramen. Wat dergelijke uitstapjes betreft, vissen de pinguïns in Burgers’ Zoo helaas achter het net..


Foto: Burgers' Zoo 

Deel deze pagina: