Live Live

In de film Mjólk strijdt een boerin uit IJsland tegen de praktijken van een corrupte zuivelcooperatie.

Gepubliceerd: Maandag 04 november 2019 13:14

In de film Mjólk strijdt een boerin uit IJsland tegen de praktijken van een corrupte zuivelcooperatie.

Bij de aankondiging dat er in Focus een film uit IJsland draait zal niet iedereen opveren. Toch maar eens overwegen er naar toe te gaan. Wij zijn gewend aan de hoge kwaliteit van verschillende televisieseries uit Skandinavië (Borgen, The Bridge, The Killing, Wallander).

Maar bijvoorbeeld Deense films worden ook regelmatig onderscheiden. In de periode 2006 – 2018 kregen 6 Deense films een Oscarnominatie voor de beste buitenlandse film en een daarvan ook de Oscar ( In a better world, 2010). In die periode werden Nederlandse films nauwelijks gesignaleerd op de grote festivals. Recent waren er al twee boeiende films uit IJsland hier te zien (Rams en Women at war). En ik kan nu al aankondigen dat er aan het eind van het jaar een heel bijzondere kerstfilm uit dat land komt. Maar wel een kerstfilm zoals je nog nooit hebt gezien. In 56 afzonderlijke scenes – sommige van amper een minuut – maakte de regisseur een mozaiekfilm met vreugdevolle, banale en soms grimmige taferelen. Humor, verdriet en schoonheid wisselen elkaar af in een kritisch maar ook teder portret van een modern land, dat verrassend veel op ons land lijkt.

Maar nu over naar de film van deze week. In Mjólk hebben Inge en haar man een melkbedrijf in een klein dorp bij Reykjavik. Net als de boeren uit de buurt zijn ze al jaren lid van de lokale zuivelcooperatie, die echter nauwelijks de belangen van de boeren behartigt. Via chantage en slinkse regels weten ze de monopoliepositie ten behouden. Als Inge’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze dat ze genoeg heeft van het corrupte systeem en probeert ze het lot van haar gemeenschap weer in eigen hand te nemen. Maar niet iedereen lijkt zo blij met deze verklaarde oorlog aan de melkmaffia.

Mjólk laat zien dat de problemen in IJsland niet veel anders zijn dan elders in de wereld en een beeld geven van de economische veranderingen wereldwijd. Gelukkig is de film niet te eenzijdig gericht op de tragiek van Inge. Er is genoeg ruimte voor droogkomische humor en aangetoond wordt dat de oprichting van cooperaties ooit een goede ontwikkeling was.

P.S. Ook komen er internationaal gewaardeerde componisten van filmmuziek uit dit land. De vorig jaar op 48-jarige leeftijd overleden Jóhann Jóhannsson kreeg in 2015 en 2016 twee Oscarnominaties voor zijn composities. En de jonge Hildur Gudnadóttir is zojuist uitgeroepen tot beste componist van televisieseries (Chernobyl). En als je wat van haar werk wilt horen dan kan dat, want ze componeerde ook de muziek voor de film The Joker.

Bij de foto : in de film Mjólk.

Henk Looijen

Deel deze pagina: