Live Live

Last Christmas is een kerstfilm die naastenliefde en romantiek op een originele wijze in beeld brengt

Gepubliceerd: Maandag 11 november 2019 14:21

Last Christmas is een kerstfilm die naastenliefde en romantiek op een originele wijze in beeld brengt

De kerstdagen naderen weer en dat betekent ook dat we in de bioscoop en zeker op de televisie worden met een overaanbod van films, die de kerstsfeer onder ogen brengen. Meestal in de vorm van slappe romantische verhalen, soms in een sprookjessfeer maar wel met een boodschap.

Dat het ook anders kan is te zien in de engelse film Love Actually, nog altijd een van mijn favoriete films. Noteer alvast deze titel, want het is inmiddels traditie geworden deze film rond de feestdagen uitzenden. Gelukkig is er nu in Pathé een film, die enigszins in de buurt komt van deze topfilm.

In Last Christmas zien we Kate, die uitgedost als een kerstelfje werkt in een Londense kerstwinkel die tot de nok is gevuld met kerstprullaria. Ze heeft het duidelijk niet naar haar zin in het leven. Haar werk bevalt niet want ze heeft ambities om zangeres te worden en privé lukt het niet met de liefde en kan ze het ook niet vinden met haar familie, die bestaat uit vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavié.

Als ze een wat mysterieuze en opgewekte jongen ontmoet brengt dat haar in verwarring. Als kijker voel je na zo’n ontmoeting zo ongeveer het einde van de film al aankomen, het is een kerstfilm nietwaar. Maar dan blijkt hoe slim en origineel scenarioschrijfster Emma Thompson het verhaal in elkaar heeft gezet. Blijkens interviews is ze begaan met het lot van de zwakkeren in de samenleving. Dat kon ze ook kwijt in dit verhaal waarin ze op subtiele wijze de groeiende onverdraagzaamheid naar buitenlanders aanstipt zonder er een politieke lading aan te geven. Ze heeft wel iets met Kerstmis maar verafschuwt de gebruikelijke zoete sfeer van dit familiefeest. Last Christmas blijft echter vooral een bijzondere romantische komedie met naar goed engels gebruik uitstekende acteurs. De grote verrassing is Emilia Clarke als de stuntelende Kate. Ze was al te zien in Game of Thrones maar blijkt nu ook een groot komisch talent.

Emma Thompson

Emma Thompson geldt als een van de meest veelzijdige filmactrices. Aanvankelijk speelde ze vaak vrouwen met onderdrukte emoties en was ze zowel op toneel als in film te zien in verschillende Shakespeare-bewerkingen, maar ze blijkt ook zeer op haar plaats in komische rollen. Ze studeerde engelse literatuur in Cambridge en kwam daar ik contact met de mannen van Monthy Python (John Cleese, Eric Idle) en trad daarna op met o.a. Stephen Fry en Hugh Laurie (House). Dan trouwt ze met sterregisseur en acteur Kenneth Branagh en het koppel werd al gauw door de Britse pers gebombardeerd tot show-bizkoppel. Het huwelijk strandde na 6 jaar en inmiddels is ze getrouwd met de vrij onbekende acteur Greg Wise.

Haar taalstudie kwam Thompson blijkbaar goed van pas toen ze een Oscar ontving voor het door haar bewerkte scenario van Jane Austens boek Sense and Sensebility. Ze schreef verder ondermeer scenario’s voor films als Bridget Jones’s Baby en Nancy McPhee, Ze werd viermaal voor een Oscar gekandideerd en kreeg er een voor haar rol in Howards End. Overigens is Emma Thompson de enige persoon in de film bussines die een Oscar kreeg voor een acteursprestatie en voor een scenario. .

Thompson (60 jaar) werd vorig jaar in de adelstand verheven en kan voortaan als Dame Emma Thompson door het leven gaan.Bij de foto: Emilia Clarke en Emma Thompson in Last Christmas

Deel deze pagina: