Live Live

Leerlingen vinden school leuker dan thuis

Gepubliceerd: Maandag 15 juni 2020 11:52

Leerlingen vinden school leuker dan thuis

Max, Walter en Jim hadden er vanochtend al weer zin in. Voor hen en de andere leerlingen van basisschool De Boomhut is het al bijna als vanouds. Zij gaan hele dagen en in volledige groepen naar school.

“Het is veel fijner dat we weer met de hele klas bij elkaar zijn, want ik zat eerst met allemaal meisjes,” vindt Walter. Ze verkiezen sowieso alle drie naar school gaan boven thuiswerken. De chromebooks worden nu alleen nog in de klas gebruikt, niet meer thuis. 

Dat heeft grote voordelen, volgens Max: “Je hoeft niet meer zoveel te wachten, en te chatten of berichtjes te sturen. Je kunt het meteen vragen als je iets niet snapt.” Het is vooral fysiek contact dat onvervangbaar blijkt op school. “Het direct kunnen reageren, toelichten, uitleggen. Rechtstreeks contact hebben en maken met elkaar, daarin zit ‘m vooral het gemis, niet zozeer in de lesstof,” aldus Miranda Henkes van De Boomhut. Zij bemerkt weinig twijfels bij ouders en leerkrachten over eventuele achterstanden. 

Gegroeid
De hele digitale periode heeft volgens Marloes Derksen, de moeder van Max en Jim, juist veel positiefs opgeleverd: “De kinderen zijn enorm gegroeid in hun zelfstandigheid en het plannen van hun werk. Fijn dat ze weer volledig naar school gaan, maar voor veel kinderen is het een stuk makkelijker om te focussen zonder de afleiding in een volle klas.” 

Die weer volle klassen gingen overigens meteen van start met een heleboel cito-toetsen, waarvoor de mobile devices ook weer worden gebruikt. “Digitaal toetsen levert een enorme tijdsbesparing op met nakijken. Nu de kinderen zo vertrouwd zijn met de chromebooks, hebben we doorgepakt om dat vervroegd in te voeren,” aldus Henkes. “Dit wordt de 0-meting, het is lastig in te schatten hoe groot de invloed van de thuisscholingstijd is op de scores.”

Deel deze pagina: