Live Live

Little Women

Gepubliceerd: Maandag 10 februari 2020 12:25

Little Women

Prachtig ensemblespel in Little Women, een moderne film over vrouwenemancipatie

.

De in 1868 geschreven roman Little Women behoort tot op de dag van vandaag tot de meest gelezen boeken in de V.S. en werd ook vele malen verfilmd. Het boek bestond uit twee delen, het eerste deel over de jeugd van de vier zussen March en het vervolg beschrijft hun belevenissen als ze volwassen zijn. Filmregisseur Greta Gerwig bewerkte het verhaal grondig door de beide verhaallijnen te laten wisselen in tijdsperioden en begint bijvoorbeeld met het einde als Jo in New York woont en naar een uitgever gaat om het manuscript van haar boek Little Women gedrukt te krijgen. En dan springt het beeld na jaren daarvoor en volgen we de zussen in verschillende tijdsperiodes. Dat maakt de film niet eenvoudig, want je moet steeds bij de les blijven. Anderzijds wordt daarmee een vaak saaie opsomming van gebeurtenissen in de juiste volgorden vermeden.

Het boek geldt als een belangrijk pleidooi voor vrouwenemancipatie. De vier zussen hebben allen creatieve wensen om zich uit te uiten als schijfster, schilder, actrice of pianiste. Het wordt hen al gauw duidelijk dat het voor een vrouw niet eenvoudig is om erkenning te krijgen laat staan een eigen bestaan te kunnen opbouwen. Hen wordt door een rijke tante dan ook te verstaan gegeven dat een vrouw maar het beste een rijke man kan trouwen. In de film laat Gerwig haar vrouwen zien hoe hun ambities door de omstandigheden soms spaak lopen en hun levens een onverwachte wending kunnen nemen. De grote charme van de film is dat de familie March het economisch niet breed heeft maar dat de onderlinge band tussen moeder en zussen meer dan hartverwarmend is. In de onderlinge gesprekken en het wederzijds medeleven komt de ongelijkheid van mannen en vrouwen aan de orde, maar dat gebeurt op een zodanige manier dat het verhaal nergens een “tranentrekker” wordt. De slotscène is een mooie vondst van Gerwig, die in een montage het drukken van het boek Little Women laat zie: de voltooiing van het boek dat tevens het verhaal van de film heeft verteld. De film zou een aparte Oscar moeten krijgen voor het spel van de acteurs, dat over de hele linie uitmuntend is. Extra vermelding voor de met een Oscar genomineerde hoofdrol van Saoirse Ronan als Jo. Verrassend is de aanwezigheid van Emma Watson. Zij is inmiddels 29 jaar en we kennen haar vooral als Hermelien in de Harry Potterfilms.

Geen Oscars voor Greta Gerwig en haar man Noah Baumbach

In de filmhistorie zijn er niet zo veel echtparen die beiden film regisseren. In Frankrijk waren dat de inmiddels overleden Jacques Démy (Les Parapluies de Cherbourg) en Agnes Varda, maar zij maakten nooit samen een film. Intense samenwerking kennen

we wel van de Italiaanse gebroeders Taviani, de Belgische broers Dardenne en de Amerikaanse broers Coen.

Dit jaar was de film Little Women van Greta Gerwig genomineerd voor 6 Oscars en ook de film Marriage Story van haar man Noah Baumbach maakte kans op 6 Oscars. Opmerkelijk ook dat beiden waren genomineerd in zowel de categorie beste film als beste scenario, maar de beide echtelieden grepen naast de prijzen. Beide films kregen nog wel elk een Oscar voor respectievelijk beste kostuums (Little Women) en beste actrice in een bijrol (Laura Dern).

Little Women draait in Focus en Pathé

Henk Looijen

Bij de foto: De vier zusters March bekijken de buitenwereld in Little Women

Deel deze pagina: