Live Live

Loes Luca in topvorm in de soms ontroerende coming-of-age film Mi Vida.

Gepubliceerd: Maandag 25 november 2019 13:03

Loes Luca in topvorm in de soms ontroerende coming-of-age film Mi Vida.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De Nederlandse film Mi Vida (Mijn Leven) is een film waarvan het genuanceerde scenario bepalend is voor de kwaliteit van het geheel. Een verschijnsel dat slechts sporadisch bij Nederlandse films is te signaleren.

In Mi Vida zien we de 63-jarige kapster Lou uit Schiedam, die ooit een droom had om in Spanje te gaan wonen. Nu de kinderen eenmaal volwassen zijn heeft ze de moed om ook een daad te stellen en neemt het vliegtuig naar de Spaanse havenstad Cadiz. Ze meldt zich aan voor een twee maanden durende beginnerscursus Spaans. Daar sluit ze al gauw vriendschap met haar taalcoach, die haar vraagt waarom ze er niet wil blijven wonen. Zo’n beslissing is nog moeilijk. voor Lou.. Ze leert de medecursisten steeds beter kennen, krijgt vat op het moeilijke Spaans en is soms even kapster en het lijkt er op dat ze haar nieuwe levensbestemming heeft gevonden. Maar het gevoel dat haar kinderen haar nodig hebben blijft knagen. Thuis was ze altijd bereikbaar voor hen en haar kleinkinderen. Het wordt helemaal precair als haar dochter haar komt opzoeken. Eigenlijk met het doel om geld te vragen al komt het daar in eerste instantie niet van. Het blijft spannend of Lou voor zichzelf kiest of voor haar kinderen. Dat proces wordt in de film bijvoorbeeld verbeeldt in de haarkleur. Zo ondergaat het kapsel van Lou kleurveranderingen. Van de blonde pruik gaat ze naar haar echte haar dat uiteindelijk rood is geverfd. De kleur van haar nieuwe vaderland ?

Regisseur Norbert ter Hall over zijn film : “Het is een misverstand dat je coming - of- age iets éénmaligs is dat de grens tussen puberteit en volwassenheid markeert. Elke overgang van de ene levensfase naar de andere moet bevochten worden en komt met nieuwe ontdekkingen en inzichten. Deze film neemt je mee op avontuur, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. In Cadiz ontmoet ze vreemde mensen in een voor haar onbekend land, met nieuwe woorden en grammatica.”

Het zou me niet verbazen als de film volgend jaar een aantal nominaties voor het Gouden Kalf zal krijgen (Beste film, script, camera, actrice). De film is mede geproduceerd door Omroep Max en deze zal ongetwijfeld een keer op televisie worden uitgezonden. Wacht daar niet op en ga naar Pathé en Focus waar deze film, die zeker ook komische elementen bevat, te zien is.

Achtergonden

Het script van Roos Ouwehand is al genoemd. Zij schrijft voor film, tv, toneel en bladen en is ook met succes actief als actrice. Zo was ze ooit op tv te zien als de jonge Beatrix in het docudrama “Den Uyl en de Affaire Lockheed”. Verder speelde ze veel rollen op toneel , televisie en in films. Norbert ter Hall leerde Loes Luca kennen op de set van ’t Schaep met de vijf Pooten. En was gefascineerd door haar. Jaren later schreef hij een tweet met de vraag “Wie wil er een

script schrijven voor Loes Luca ?”. Binnen tien minuten had hij een reactie van Roos Ouwehand. Kort en krachtig : “Me. MOI !”

Ter Hall is eigenlijk niet zo bekend als regisseur. Toch heeft hij al een enorme staat van dienst. De jarenlange dramaserie A’DAM – E.V.A kreeg vele, ook internationale, prijzen en hij ontving bijvoorbeeld de prestigieuze Nipkowschijf. En dit jaar kreeg hij ook al mooie recensies voor de film De belofte van Pisa.

Bij de foto : Loes Luca met dochter op het Spaanse strand in Mi Vida.

Henk Looijen

Deel deze pagina: