Live Live

Loonstijgingen zorgen voor stijging maximale hypotheek in 2020

Gepubliceerd: Dinsdag 22 oktober 2019 10:57

Loonstijgingen zorgen voor stijging maximale hypotheek in 2020

Volgens het Nibud kunnen huishoudens die volgend jaar meer verdienen in 2020 een hogere hypotheek krijgen. Huishoudens die hetzelfde inkomen houden zullen iets minder kunnen lenen vanwege de gestegen prijzen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) schrijft dit in het adviesrapport Financieringslastnormen 2020, dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Het Nibud stelt voor dat het inkomen van tweeverdieners voor een groter deel mag worden meegeteld. En het instituut komt met aanvullende adviezen voor energiezuinige woningen.

Als rekening wordt gehouden met de verwachte loonstijging van 2,5 procent is er voor alle inkomens een stijging van de maximale hypotheek. Bij een gelijkblijvend inkomen daalt de maximale hypotheek voor bruto inkomens boven de 40.000 euro. Dit komt onder andere door de hogere inflatie dit jaar en de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

Voor het Nibud is het belangrijk dat huishoudens na het afsluiten van de hypotheek genoeg geld overhouden om de overige uitgaven te betalen. Door hier rekening mee te houden wordt het risico op financiële problemen door een te hoge hypotheek verkleind.

Directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud: “We zien dat deze wettelijke financieringslastnormen hun doel bereiken. Uit een recent onderzoek naar uitgaven aan wonen blijkt dat slechts 8 procent van de huiseigenaren te maken heeft met te hoge woonlasten. Dit zijn vooral mensen met een relatief laag inkomen. Ook ziet het Nibud dat het kopers beter lukt om voldoende spaargeld apart te leggen. Van de kopers heeft 79 procent meer dan de minimale buffer die het Nibud adviseert. Uiteraard zijn onze normen slechts een leidraad. Het blijft voor koper en hypotheekverstrekker belangrijk om goed naar de individuele situatie te kijken.”

Deel deze pagina: