Live Live

Nieuw Corona virus uitgelegd

Gepubliceerd: Woensdag 26 februari 2020 17:45

Nieuw Corona virus uitgelegd

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Een aantal symptomen bij een "longontsteking van onbekende oorsprong" werden al snel in verband werd gebracht met een vis- en dierenmarkt waar ook levende dieren werden verkocht.

Het nieuwe coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen.

In Nederland zijn nu geen patiënten met het nieuwe coronavirus. De meeste patiënten komen uit de regio Wuhan of zijn in deze regio geweest.

Symptomen

Mensen die besmet zijn met het COVID-19-virus hebben vaak griepachtige klachten: koorts, hoesten en kortademigheid. Maar niet iedereen die verkouden is, hoeft zich zorgen te maken over een besmetting. Om van een potentiële besmetting met het coronavirus te spreken, moet de patiënt de afgelopen twee weken in een gebied zijn geweest waar het virus zich heeft verspreid of in contact zijn geweest met iemand die in een besmet gebied is geweest

Rijnstate Ziekenhuis

Ziekenhuis Rijnstate heeft het draaiboek klaar voor eventuele opname van patiënten met verdenking op het nieuwe coronavirus.
Als iemand die recent in China is geweest zich met ziekteverschijnselen bij Rijnstate meldt, dan gaat er een protocol in werking. Er wordt een test afgenomen bij de patiënt en de patiënt wordt in isolatie verpleegd. Als de patiënt niet ernstig ziek is, kan de patiënt onder bepaalde voorwaarden ook thuis in isolatie. De arts infectieziektebestrijding van de GGD bepaalt of de thuissituatie van de patiënt zich hiervoor leent.

Gelderland

Volgens Omroep Gelderland lijken Gelderlanders zich nog geen grote zorgen te maken over de mogelijke komst van het coronavirus. Een rondje langs Gelderse huisartsen laat zien dat er hier nog geen onrust heerst.

Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Discriminatie

Chinese restaurants zien ondertussen hun klandizie scherp teruglopen sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het aantal gasten vanChinese restaurants is gehalveerd. De Chinese gemeenschap heeft te maken met discriminerende opmerkingen. De journalist Pete Wu, activist Sioejeng Tsao en student Rui Jun Luong deelden hun ervaringen met discriminatie bij het VARA televisieprograma ‘De Wereld Draait Door’ in de uitzending van 10 februari 2020.

Deel deze pagina: