RTV Arnhem - Nieuws

Burgemeester Schaap van Renkum. Foto: RTV Arnhem

Burgemeester Schaap van Renkum. Foto: RTV Arnhem

OOSTERBEEK - "We hebben er in deze zware tijd wel met en voor elkaar gestaan en dat maakt mij als burgemeester trots”, aldus burgemeester Agnes Schaap van Renkum. Zij geeft haar gemeente dan ook een 8 op het zomerrapport over 2020.

Door: Mediapartner RTV Arnhem

"Het ligt er natuurlijk wel aan waarop we terugkijken, maar als we terugkijken op de coronaperiode, we zitten er natuurlijk nog in, maar we zijn het eerste half jaar goed doorgekomen."

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Renkum is een van de eerste gemeenten in de Veiligheidsregio Gelderland-Midden die met een Covid-19 besmetting te maken krijgen. "Ik kan me de avond nog heel goed herinneren dat ik het bericht binnen kreeg, dat er misschien een coronabesmetting was in onze gemeente. Je zit dan vol spanning omdat het nog niet bekend is wat er daarna gaat gebeuren."

Toch kijkt de burgemeester met een bepaalde trots terug op die eerste periode: "De complimenten aan die zes inwoners. Ze zijn direct in quarantaine gegaan en op die manier hebben we het ook beheersbaar kunnen houden."

Kinderburgemeester Remi Bakker

Schaap kijkt ook tevreden terug op de eerste maanden van 2020. Ze noemt onder meer het carnaval en de nieuwjaarsontmoeting, waar voor de eerste keer ook een kinderburgemeester aanwezig was. "Het mooie is dat kinderen heel ontwapenend zijn en toch ook in een tijd zitten waarin ze heel veel nadenken en dan is het mooi dat je daarvan kan genieten en dat je samen kunt sparren."

Als een van de hoogtepunten uit de samenwerking met Remi Bakker noemt de burgemeester de herdenking op 4 mei. "Het was bijzonder om dat samen te doen."

Airborneherdenking online

Net als de Nationale Dodenherdenking is ook de Airborneherdenking dit jaar anders dan in eerdere jaren. "We proberen in elk geval wel de verbinding met de bewoners te leggen door mensen op te roepen om vanaf 1 september de Airbornevlag uit te hangen en vanaf 17 september kunnen mensen zelf bloemen leggen bij een van de monumenten in onze gemeente."

In samenwerking met Omroep Gelderland en RTV Arnhem zijn de verschillende herdenkingen in de gemeente Oosterbeek overigens online te volgen. De eerste herdenkingsceremonie waar dit voor geldt, is die op 5 september bij de ‘soldaat met het bloemenmeisje’ in Oosterbeek.

Deel dit artikel