RTV Arnhem - Nieuws

Open Hofkerk (Foto: Google Maps)

Open Hofkerk (Foto: Google Maps)

WOLFHEZE - Donderdagochtend, exact elf minuten over half twaalf, gaan de gedachten in de gemeente Renkum even terug naar zondag 17 september 1944. Geallieerden lieten toen bijna 800 bommen vallen rond Wolfheze. Ze hoopten Duitse stellingen en soldaten uit te schakelen, maar maakten alleen maar burgerdoden.

Om die gebeurtenis te herdenken, luiden de klokken in alle dorpen in de gemeente op exact hetzelfde tijdstip als toen 76 jaar geleden het noodlot toesloeg. De traditie werd vorig jaar ingezet, toen er in het kader van de 75e herdenking van de Airborne een speciale voorstelling werd vertoond. 

Frans van Daal is één van de drijvende krachten achter de herdenking. Namens dorpsbelang Wolfheze zal hij zelf de klokken luiden van de voormalige Open Hofkerk in Wolfheze. "Die moet je echt nog met de hand luiden en dat is ook de plek waar echt heel veel verwoest is door dat bombardement", licht hij toe.

Klokken luiden overal in de gemeente

Ook in Doorwerth, Renkum en Oosterbeek luiden kerken hun klokken om stil te staan bij de rampzalige gebeurtenis. Hoewel het bombardement op de Duitse bezetter gericht was, bleken er nauwelijks Duitsers te zitten en waren er uiteindelijk 88 slachtoffers te betreuren. Onder hen voornamelijk inwoners en cliënten en verplegend personeel van het huidige Pro Persona.

Luister hier naar het gesprek met Frans van Daal op Radio Gelderland: 

Deel dit artikel