Iedereen mag meepraten over fusie Wijchen-Druten - RTV Arnhem

Gemeente Wijchen. Foto: Omroep Gelderland

Gemeente Wijchen. Foto: Omroep Gelderland

WIJCHEN - Wat vindt de Wijchenaar van een fusie met Druten? Dat blijkt binnenkort uit een enquête die verstuurd wordt naar alle kiesgerechtigden van de gemeente. Dat voorstel werd dinsdag unaniem gesteund door de Wijchense raad.

Raadsleden in Wijchen en Druten stemmen op 22 september over een draagvlakpeiling die in beeld moet brengen wat de burger vindt van een gemeentelijke fusie. Dat zou eigenlijk een steekproefonderzoek worden, maar dat vonden partijen niet democratisch genoeg. Daarom diende het CDA Wijchen een verzoek in om alle kiesgerechtigden bij de peiling betrekken. Dinsdag werd dat voorstel unaniem gesteund door de raad.

“We vangen links en rechts signalen op dat bewoners hier een sterke mening over hebben. Daar moet je gehoor aan geven”, vindt Björn Derksen, fractievoorzitter van het CDA. Daarom ligt er op 1 oktober bij zo’n 33.000 Wijchenaren een enquête op de mat. “Met minder respondenten krijg je natuurlijk nog steeds een representatief beeld van de situatie, maar inwoners willen meepraten. Dat kunnen we niet negeren.”

‘Niemand voelt zich gepasseerd’

Eerder dit jaar voerde Kernachtig Wijchen - de grootste partij - keukentafelgesprekken met inwoners om in kaart te brengen wat ze van een fusie vinden. “Die gesprekken waren hoopvol. Zolang mensen hun paspoort op kunnen halen en hun Wijchense identiteit niet verliezen, vinden ze het prima”, meent Twan van Bronkhorst, fractievoorzitter van de partij. “Daarom kunnen we straks ook met volle vertrouwen die enquêtes uitdelen.”

De komende tijd organiseert de gemeente ook nog 21 inloopavonden over de fusie. Die planning wordt volgende week bekendgemaakt. “Daar kunnen bewoners nogmaals hun stem laten horen. Zo houden we hopelijk niemand meer over die zich gepasseerd voelt”, besluit Van Bronkhorst.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Deel dit artikel