RTV Arnhem - Nieuws

'Demonstratierecht geborgd, ondanks verbod bij abortusklinieken.' Foto: ANP

'Demonstratierecht geborgd, ondanks verbod bij abortusklinieken.' Foto: ANP

ARNHEM - Door demonstraties bij abortusklinieken te verbieden gaat de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch op de stoel van de rechter zitten, meent ChristenUnie-fractievoorzitter Daniël Becker. Op zijn beurt benadrukt Marcouch dat het demonstratierecht in zijn stad gewoon overeind staat.

Door: Huibert Veth

Demonstraties worden gefaciliteerd, ongeacht de opvatting, stelt Marcouch. "Daar ben ik trots op. Maar het demonstratierecht heeft zijn beperkingen op het moment dat het inbreuk doet op de vrijheid van individuen." En die inbreuk op de persoonlijke vrijheid van vrouwen die de Arnhemse abortuskliniek bezoeken, is reden voor Marcouch om demonstraties daar te verbieden.

Zie ook: Demonstraties bij abortuskliniek in Arnhem verboden

"Ik moet als burgemeester ook verdedigen dat mensen hun leven kunnen leven in vrijheid. En keuzes kunnen maken zonder daarbij onder het mom van demonstratie geïntimideerd te worden."

'Bedreigend en vernederend'

Ondanks vele gesprekken met de actievoerders werden er volgens Marcouch toch 'allerlei tactieken' toegepast, waardoor mensen op de persoon werden aangesproken. "Dat werd als intimiderend, bedreigend en vernederend ervaren."

Toen de anti-abortusgroepen vervolgens zeiden niet te gaan demonstreren maar een standplaats te hebben waar ze flyers uitdelen, heeft de burgemeester daar een vergunningsplicht in dat gebied voor ingevoerd. Voor demonstraties gold al een meldingsplicht.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Deel dit artikel