RTV Arnhem - Nieuws

OM wil tot 12 jaar cel voor cokebende uit Ede. Foto: Pixabay

OM wil tot 12 jaar cel voor cokebende uit Ede. Foto: Pixabay

EDE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag celstraffen van twee tot twaalf jaar geëist tegen negen verdachten wegens cocaïnesmokkel. De verdachten variëren in leeftijd van 38 tot 66 jaar en komen uit heel Nederland. De bende werd gerund door twee mannen uit Ede.

In de zogeheten zaak 'Grant' smokkelde een bende onder leiding van twee mannen van 46 en 61 jaar uit Ede met wisselend succes in totaal 360 kilo cocaïne in verschillende schepen en een vliegtuig naar Nederland, denkt het OM.

Twaalf en negen jaar cel

Naast die concrete transporten smokkelde de bende aan de lopende band nog veel meer, vermoedt het OM. De hoogste strafeisen van twaalf en negen jaar cel eiste het OM tegen de twee leiders uit Ede. De oudste van de twee kreeg eerder ook al eens jarenlange celstraffen voor cocaïnesmokkel en overtreding van de wapenwet.

Zuid-Amerika naar Nederland

Het OM bracht tussen 1 juni 2018 en 8 februari 2019 drugstransporten in beeld. Die gingen vanuit Zuid-Amerika met vrachtschepen en vliegtuigen naar Nederland. De hoeveelheden liepen uiteen van vijftig tot honderd kilo per keer. Rondom één transport ontstond nog bijna een treffen tussen twee bendes omdat er van een rivaliserende drugsbende ook 350 kilo aan boord van een schip bleek te zijn

Geweld

Een 50-jarige Rotterdammer stuurde volgens de aanklacht mannen aan in havens en bij de douane om ladingen te kunnen onderscheppen, terwijl een 51-jarige man zonder woonplaats met een moord op zijn strafblad, volgens justitie geweld toepaste namens de bende. Tegen die mannen is zeven jaar cel geëist.

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Deel dit artikel