RTV Arnhem - Nieuws

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Deze man wil pertinent géén mondkapje dragen. Foto: Omroep Gelderland
Wel of niet? Verdeeldheid over dringend advies mondkapjes. Foto: Omroep Gelderland

Wel of niet? Verdeeldheid over dringend advies mondkapjes. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Het kabinet deed eerder deze week de dringende oproep aan iedereen een niet-medisch mondkapje te dragen in alle publieke binnenruimtes. Vooralsnog geven mensen daar niet massaal gehoor aan. In Arnhem koos de meerderheid van de voorbijgangers er donderdag voor zonder mondkapje op pad te gaan.

Door: Erik van Dam

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

"Ik doe sowieso mee", zegt een man die zojuist mét mondkapje op boodschappen deed in winkelcentrum Kronenburg. "Ik vind eigenlijk dat de overheid had moeten beslissen dat iedereen die naar buiten gaat verplicht een mondkapje moet dragen. Dan ben je van een hele hoop handhaving en controles af."

Een vrouw die zich ook met een mondkapje over straat begeeft, sluit zich daarbij aan. "Ik draag hem", zegt ze resoluut. "Omdat ik denk dat alles wat je kunt doen om het tegen te gaan of daaraan mee te helpen, dat moeten we met z'n allen doen."

Geen vertrouwen in overheid

Toch zijn er ook tal van mensen die ervoor kiezen de mond niet te bedekken. Een man die een Arnhemse winkelstraat doorkruist, is resoluut. "Als het volk de overheid niet gelooft, slaat ze zo'n advies de wind in. Je ziet het aan de mensen: ze vertrouwen de overheid niet", zegt de man stellig.

Mocht diezelfde overheid een verplichting invoeren, dan nog doet hij niet mee. "Je kunt allerlei dingen vinden, maar de rechten van de mens gaan vóór allerlei regelgeving en wetten die we hier opgelegd krijgen. Desnoods ga ik naar het Europees Hof van de Rechten voor de Mens."

Deel dit artikel