RTV Arnhem - Nieuws

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Extra handhaving op de Posbank. Foto: archief Omroep Gelderland
Drukte op de Posbank bij Rheden. Foto: archief Omroep Gelderland

Drukte op de Posbank bij Rheden. Foto: archief Omroep Gelderland

OTTERLO - Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Nationale Park De Hoge Veluwe verwachten dat het deze zondag druk wordt in de bossen en dan met name op en rond de Veluwe. Ze raden wandelaars dringend aan om niet allemaal naar de bekendste plekken te gaan, zoals de Posbank en het Kootwijkerzand.

"Op onze website staan duizenden wandelingen, er zijn rustige plekken genoeg", aldus Natuurmonumenten. Ook Staatsbosbeheer heeft een lange lijst gemaakt van 'onbekende streken'.

Anderhalve meter afstand

Heel Nederland heeft herfstvakantie. Nu er vanwege het coronavirus niet veel andere uitstapjes mogelijk zijn, zal een boswandeling naar verwachting nog meer in trek zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Extra handhaving op de Posbank. Foto: archief Omroep Gelderland

"Maar ook in het bos geldt de anderhalve meter afstand. Een mondkapje dragen is bijvoorbeeld op een overdekte locatie als een uitkijktoren verplicht. Groepsvorming is verboden. En laat geen afval als wc-papier en zakdoekjes achter."

Gezondheidscheck

De Hoge Veluwe heeft uitgerekend dat er plek met voldoende afstand is voor minstens 127.000 wandelaars en fietsers in het uitgestrekte natuurgebied. "Het is niet nodig om vooraf te reserveren voor een bezoek aan het park. We doen wel een gezondheidscheck aan de poort en er is een registratieplicht. In het park zijn echt doodstille gebieden", zegt een woordvoerder.

Natuurmonumenten zet op de drukste plekken toezichthouders in. Ook gemeenten en veiligheidsregio's houden de drukte scherp in de gaten. Volle wegen en parkeerplaatsen kunnen tijdelijk gesloten worden en dagjesmensen die zich echt niet aan de regels houden, riskeren een boete.

Zie ook:

Deel dit artikel