RTV Arnhem - Nieuws

Foto van kippen ter illustratie. Foto: ANP

Foto van kippen ter illustratie. Foto: ANP

ALTFORST - In Altforst in de gemeente West Maas en Waal is bij een pluimveehouderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de zeer besmettelijke variant H5. Het bedrijf met ongeveer 35.700 kippen moet worden geruimd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Dat maakte de Rijksoverheid donderdagmorgen bekend. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Negen andere pluimveebedrijven onderzocht

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Altforst liggen negen andere pluimveebedrijven. Bij deze bedrijven wordt onderzoek gedaan op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 25 andere pluimveebedrijven. 

Vervoersverbod pluimvee

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in die zone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. Het verbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Op Rijksoverheid.nl staan kaarten van de ingestelde zones rond het besmette bedrijf.

Zie ook: Kippen in quarantaine: 'Verstandig besluit van minister'

Deel dit artikel