Mensen staan in de file voor het nieuwe boek van Tante Rikie - RTV Arnhem

Tante Rikie signeert een boek. Foto: Omroep Gelderland

Tante Rikie signeert een boek. Foto: Omroep Gelderland

LIEVELDE - Drommen mensen stonden er graag even voor in de file in Lievelde. Het nieuwe verhalenboek van Tante Rikie, de grande dame van de Zwarte Cross. Het is het tweede deel. Natuurlijk in het Achterhoeks dialect.

Stapels boeken signeert ze. De ene na de andere handtekening. "Ik ben niet anders gewend", zegt het beroemde Achterhoekse boegbeeld van de Zwarte Cross lachend na de zoveelste. "Ik zette eerder ook altijd handtekeningen, dus..."

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Veel voorlezen

Na deel 1 is er nu deel 2 van Tante Rikie’s onmundig mooie verhalenboek. Zo blijft het Achterhoekse dialect behouden voor toekomstige generaties. "Veel voorlezen, dan komt dat vast goed", zegt een moeder die met haar twee jongens in de auto - coronaproof - ook een boek komt scoren.

De Achterhoekse verhalen zijn geschreven of aangeleverd (en daarop vertaald) door allerlei bekende Nederlanders. Gerda Havertong, Guus Hiddink en Arnon Grunberg leverden onder meer een bijdrage. Het boek is bedoeld voor kinderen van 1 tot 13 jaar en verschijnt ook in luistervariant.

Zelfs een echte Achterhoeker als Gijs Jolink leert nog wat Achterhoeks bij, dankzij het nieuwe boek. "Een eekhoorn, dat is een ‘kateeker’. Dat is héél oud Achterhoeks, ik kende het niet. Zeg maar ‘de kat die in de eiken klimt’. En zodoende leer je altijd nog weer bij."

Deel 1 had iedereen allang uit en daarom vond Tante Rikie het hoog tijd voor een deel 2. En misschien blijft het daar niet bij. "Een derde ook nog...", spreekt ze hoopvol, "als het kan..."

Zie ook: Zwarte Cross kondigt nieuw Achterhoeks kinderboek aan

Door: Rob Haverkamp

Deel dit artikel