De Zonnebloem waarschuwt voor oplichters aan de deur - RTV Arnhem

De oplichting leidt tot schrik bij oudere slachtoffers. Foto: ANP

De oplichting leidt tot schrik bij oudere slachtoffers. Foto: ANP

ARNHEM - De Zonnebloem zet zich in voor mensen met een lichamelijke beperking. Helaas zijn er oplichters actief die opereren onder de naam van De Zonnebloem, waarschuwt de vereniging. In Gelderland zijn zeker vijf gevallen van oplichting of poging daartoe bekend in Tiel, Zutphen en Apeldoorn.

De oplichters doen zich voor als vrijwilliger van de Zonnebloem. Ze zijn met twee of meer en vragen om binnen te komen. Terwijl de één het gesprek gaande houdt, gaat de ander op zoek naar waardevolle spullen.

De oplichters wijzen op de fysieke beperking van hun slachtoffers en stellen daarover persoonlijke vragen. Ook doen de oplichters zich soms voor als wervers voor donaties.

Slachtoffers ontdaan

In Zutphen namen de daders geld en sieraden mee, in Apeldoorn ging het om geld. Volgens De Zonnebloem zijn de slachtoffers hoogbejaard en erg geschrokken en ontdaan. In zeker twee gevallen is aangifte gedaan.

De Zonnebloem zegt dat zij nooit aan de deur geld vraagt. En Zonnebloemvrijwilligers maken altijd vooraf een telefonische afspraak voor een bezoek.

Deel dit artikel