Cel en forse schadevergoeding na brand met onschuldige slachtoffers - RTV Arnhem

Bij de brand in Renkum raakte een man ernstig gewond en kwam een hond om. Foto: Persbureau Heitink

Bij de brand in Renkum raakte een man ernstig gewond en kwam een hond om. Foto: Persbureau Heitink

RENKUM - Twee mannen van 20 en 21 jaar moeten zes en vijf jaar de cel in voor het in brand steken van een woning in Renkum. Daarbij raakte een onschuldige man ernstig gewond en kwam zijn hond om het leven.

De mannen kwamen in juni vorig jaar naar het pand achter een restaurant aan de Bellevue in Renkum, dat werd gebruikt voor kamerbewoning. De bewoner die hen geld schuldig was voor drugs bleek niet thuis, waarna het duo met wasbenzine en terpentine brand stichtte voor de deur van zijn kamer.

Zie ook: Bewoner ernstig gewond, hond dood: fikse celstraffen geëist tegen jonge brandstichters

Volgens de rechtbank in Arnhem namen de mannen daarbij het risico dat een buurman bij de brand om het leven zou komen. Ze hadden hem namelijk even daarvoor de kamer ernaast binnen zien gaan. Het onschuldige slachtoffer liep ernstige brandwonden op in zijn gezicht en hals en op zijn rug en armen. Zijn hond kwam bij de brand om het leven.

Dakloos

Door de brand raakte het pand onbewoonbaar, waardoor enkele bewoners dakloos raakten. Ook gingen veel bezittingen verloren of raakten beschadigd. De daders moeten ruim 127.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer en enkele kamerbewoners.

De 20-jarige man uit Rotterdam had volgens de rechtbank een grotere rol dan zijn 21-jarige handlanger uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Zo dreigde hij vooraf met de brandstichting, kocht hij brandversnellers en maakte hij een filmpje van de brandende trap. Hij krijgt daarom met zes jaar cel de zwaarste straf.

Een 19-jarige man uit Schiedam werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de brandstichting. Hij reed de mannen naar Renkum, maar wist volgens de rechter niet precies wat het duo daar deed. Hij is wel veroordeeld tot een boete van 550 euro voor het bezit van een stroomstootwapen.

Deel dit artikel