Gelderlanders willen voorrang in huizenjacht - RTV Arnhem

Foto: ANP

Foto: ANP

ARNHEM - Gelderland is in trek bij mensen uit de Randstad. Dat leidt tot nog meer krapte op de Gelderse woningmarkt én hogere prijzen.

60 procent van de Gelderlanders wil dat een inwoner van de provincie daarom voorrang krijgt in de jacht op een huis, blijkt uit een enquête van Omroep Gelderland, uitgevoerd door onderzoeksbureau Right.

Als belangrijkste redenen worden 'blijven wonen in de vertrouwde omgeving' en 'het stoppen van de Randstad-toestroom' genoemd. 20 procent van de geënquêteerden is tegen dat plan, zij vinden dat iedereen een eerlijke kans moet krijgen. De overige 20 procent heeft geen mening.

Verhuizingen uit Randstad nemen toe

Het aantal verhuizingen van de Randstad naar Oost-Nederland neemt al jaren toe. En dat zorgt soms voor bizarre taferelen, vertelden makelaars eerder bij Omroep Gelderland. "Ik kom uit de Randstad en heb mijn huis verkocht. Ik heb geld zat. Zeg me wat je ervoor wilt hebben. Drie ton? Verkocht", vertelde makelaar Hans Hasselbach dinsdag over een klant.

Zie ook: 'Het is een slagveld', Gelderse makelaars verbluft door 'bizarre overbiedingen'

Uit het onderzoek blijkt verder dat de inwoners dik tevreden zijn over hun eigen huis: gemiddeld geven zij hun woning een 7,9. En van de ondervraagden geeft bijna niemand een cijfer onder de 6.

Bijna de helft van de Gelderlanders wil ook niet verhuizen: ze zijn tevreden over het huis en het plekje. Maar voor bijna een kwart van deze groep is er ook een hele andere reden om niet te verhuizen: geen middelen of de markt is simpelweg té oververhit.

Van maandag 7 juni tot en met vrijdag 11 juni is het de Week van het Wonen bij Omroep Gelderland. Online, op televisie, op radio en via de social media-kanalen besteden we extra aandacht aan wonen in Gelderland, een huis vinden in onze provincie, de krapte op de woningmarkt en voorbeelden van opvallende woonvormen. Wil je reageren op het bovenstaande artikel? Mail naar research@gld.nl

Deel dit artikel