Man (24) uit Arnhem opgepakt voor phishing-aanvallen - RTV Arnhem

De Arnhemmer is opgepakt wegens phising. Foto: ANP (foto ter illustratie).

De Arnhemmer is opgepakt wegens phising. Foto: ANP (foto ter illustratie).

ARNHEM - Een 24-jarige man uit Arnhem is aangehouden omdat hij volgens de politie een cruciale rol speelde bij phishing-aanvallen. Dat is een veelvoorkomende vorm van digitale fraude. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van het ontwikkelen, voorhanden hebben en verspreiden van zogenoemde phishing panels. Die zijn gericht op het verzamelen van inloggegevens van klanten van banken.

Met phishing panels kunnen criminelen phishing websites opzetten, die slachtoffers verleiden om op een valse (betaal)link te klikken. De man uit Arnhem zou de software hebben ontwikkeld voor de phishing panels. De politie noemt zo'n ontwikkelaar de belangrijkste schakel in het hele phishing proces. Zonder ontwikkelaar zou deze vorm van digitale fraude niet bestaan, stelt de politie.

De verdachte uit Arnhem wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam. Naast deze verdachte hield de politie ook een 15-jarige jongen uit het Utrechtse Loenen aan de Vecht aan. Hij wordt verdacht van de verkoop van phishing panels. De jongen is in afwachting van verder onderzoek weer op vrije voeten.

Meerdere huizen doorzocht

Het duo werd dinsdag al aangehouden, maar de aanhouding werd pas donderdag bekendgemaakt. Ook werden er dinsdag in het onderzoek dat al sinds april loopt enkele doorzoekingen gedaan. Dat gebeurde woensdag in dezelfde zaak ook thuis bij een 18-jarige jongen uit Hoogeveen in Drenthe.

Bij de verschillende zoekacties werden een vuurwapen, telefoons, laptops en andere gegevensdragers in beslag genomen. Ook werd de broncode van het panel gevonden. Phishing leidde in 2019 tot een schade van 7,9 miljoen euro. Dit jaar liep dat schadebedrag al op naar 12,8 miljoen euro.

Deel dit artikel