Arnhem krijgt een kinderburgemeester - RTV Arnhem

de eerste kinderburgemeester van Renkum Foto: Omroep Gelderland

de eerste kinderburgemeester van Renkum Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Het is officieel: Arnhem krijgt een kinderburgemeester. Dat besloot de gemeenteraad woensdag. Na volgend schooljaar wordt de kinderburgemeester geïnstalleerd die naast ceremoniële taken, ook inspraak krijgt in onderwerpen die kinderen aangaan.

Initiatiefnemer Vincent Bouma vindt het belangrijk dat Arnhem jeugd betrekt bij de lokale democratie en bij de politiek. Het enthousiasme en de bevlogenheid van kinderen zullen volgens Bouma verfrissend werken. Ook hoopt hij dat hun zichtbaarheid aanstekelijk werkt bij andere kinderen.

"Bij kinderen kan alles. Juist die onbevangenheid brengt nieuwe impulsen in de gemeente. Plus kinderen weten toch echt zelf het beste wat ze leuk en belangrijk vinden", vertelt Bouma.

Burgemeester Marcouch grapte na de besluitvorming in de gemeenteraad: "arm kind" en "ik kan gewoon niet tegen concurrentie", waarna raadsleden in lachen uitbarsten. Bouma kon er ook om lachen en laat weten dat Marcouch het plan aangemoedigd.

Discussie over kinderburgemeester in Arnhem

Dat het besluit lang op zich liet wachten wijdt Bouma aan de drukke agenda van de gemeenteraad. Daarnaast is discussie geweest of een kinderburgermeester wel geschikt is in een grote stad. Bij gemeenten als Renkum en bijvoorbeeld Doesburg is het in die zin iets eenvoudiger. "Daar is de leefomgeving minder groot. Dat is te vergelijken met een wijk in Arnhem", vindt Bouma.

Steun van fracties en kinderen

De motie van Bouma kon rekenen op veel steun in de gemeenteraad. Zeven fracties steunde Bouma's plan. Ook kinderen vinden het een goed idee: "Ik zou meer speeltuinen willen", vertelt er een. De ander wil dat iedereen zichzelf kan zijn en dat er geen groen meer gekapt wordt.

Wat de taken van de nieuwe kinderburgemeester precies worden, moet nog worden vastgesteld.

Deel dit artikel