Mijlpaal én vertraging voor verbouwing Paleis Het Loo - RTV Arnhem

Museumpaleis Het Loo in Apeldoorn. Foto: ANP

Museumpaleis Het Loo in Apeldoorn. Foto: ANP

APELDOORN - Een grote mijlpaal voor de al drie jaar jaar durende verbouwing en vernieuwing van Paleis Het Loo; aannemer Koninklijke Woudenberg is klaar met de werkzaamheden in het middelste deel van het Apeldoornse museumpaleis. Toch loopt de voor dit jaar geplande heropening vertraging op.

De grootscheepse verbouwing en vernieuwing van Het Loo begon in 2018. Sindsdien stonden de binnenkant en buitenkant van het gebouw in de steigers. De westelijke en oostelijke zijvleugels waren in april al gereed, en vrijdag volgde het middendeel, het 'Corps de Logis'. Daarmee is het volledige paleis klaar om weer ingericht te worden, aldus Het Loo.

Vertraging bij uitbreiding

Toch heropent het paleis niet nog dit jaar de deuren voor bezoekers, zoals aanvankelijk wel de bedoeling was. "De oorzaak is de ondergrondse uitbreiding van vijfduizend vierkante meter", zegt een woordvoerder van Het Loo. "Die moet op meerdere plekken aanhechten op een paleis van drie eeuwen oud, en dat is een flinke klus die wat langer duurt."

De ondergrondse uitbreiding is straks te vinden tussen de twee zijvleugels aan de zuidzijde. Aan de andere kant zijn nog steeds de tuinen van het paleis te vinden.

Heropening in 2022

Het streven om na deze zomer weer open te gaan, is dus niet haalbaar. "Dat wordt 2022. We hopen bezoekers eind dit jaar te informeren over het moment waarop zij volgend jaar weer terecht kunnen in Het Loo."

Het museumpaleis verwelkomt jaarlijks doorgaans 400.000 bezoekers.

Deel dit artikel