Vijf tips om de drukte op Zwarte Zaterdag te overleven - RTV Arnhem

Vakantiegangers op weg naar het zuiden. Foto: ANP

Vakantiegangers op weg naar het zuiden. Foto: ANP

ARNHEM - Frans woordenboek, tent, luchtbedje, badmintonset, zonnebrand, zonnebril? Allemaal check! Drukte op de Franse snelwegen tijdens Zwarte Zaterdag? Ook check! Om een chagrijnige trip naar de zon morgen te voorkomen, heeft Robert Vriezen van de ANWB vijf tips om de beruchte Franse verkeersdrukte te ontlopen of verlichten.

1. Ga uitgerust de weg op

Niks vervelender en gevaarlijker als met dichtvallende oogjes achter het stuur kruipen. Rust dus eerst nog even goed uit, dan zit je morgen fris en fruitig in de auto én zijn die klierende kids op de achterbank een stuk beter te verdragen.

2. Krentenbollen en drinken

Het maakt eigenlijk niet uit wat je te snaaien en drinken meeneemt, als je maar wel wát proviand inslaat. Anders ben je onderweg extra tijd kwijt met het zoeken naar wat eetbaars in de Franse tankstations. En dat is óók niet om vrolijk van te worden.

3. Paraplu's voor schaduw

Hoe zuidelijk, hoe warmer. En toch, wat ben je blij met die meegebrachte paraplu's als je met pech weliswaar tussen de zonnebloemen staat, maar toch vooral pal langs een verzengend hete Franse snelweg. Schaduw in overvloed, en nog handig ook bij andere meteorologische narigheid, zoals een onverwachte zomerse stortbui.

4. Ga juist niet vroeg op pad!

Misschien wel de belangrijkste tip; denk niet slim te zijn door bijvoorbeeld al om 03.00 uur 's nachts weg te rijden en de files vóór te zijn. Als je dan in de ochtenduren voorbij Parijs bent, deel je de route du soleil met vakantievierende Parijzenaren, en dat zijn er véél. Beter vertrek je rond 10.00 uur in de ochtend. Dan rij je achter de drukte aan heb je tijd zat om te anticiperen op files, bijvoorbeeld door een alternatieve route te kiezen.

5. Reis op een andere dag

Tja, het ligt voor de hand. Op een zomerse zaterdag staat er makkelijk een kilometertje of duizend file op de Franse snelwegen. Wie een dagje later gaat, maakt kans vrolijk en fluitend naar de zon te rijden. En dan begint toch een stuk prettiger.

Luister hier naar Robert Vriezen van de ANWB in gesprek met Radio Gelderland.

Deel dit artikel