Zo presteerden de Gelderse sporters vandaag op de Olympische Spelen - RTV Arnhem

Sifan Hassan won de serie van de 5000 meter overtuigend in Tokio. Foto: AP/ANP

Sifan Hassan won de serie van de 5000 meter overtuigend in Tokio. Foto: AP/ANP

TOKIO - Sifan Hassan begon maandag aan het tweede deel van een unieke trilogie. De Arnhemse atlete heeft besloten dat ze zowel de 1500 meter, de 5 kilometer en de 10 kilometer wil lopen. Ze liep vandaag de serie van de 1500 meter en veroverde op de 5000 meter olympisch goud. Maar er kwamen meer Gelderlanders in actie.

Atletiek

Sifan Hassan uit Arnhem kwam vannacht in actie op de 1500 meter. Ze wil op drie afstanden een medaille, maar mocht dat niet lukken dan is ze niet teleurgesteld. "Dit geeft mij plezier in het lopen, dat is belangrijker dan medailles", zei ze zondag. Tijdens de 1500 meter kwam ze in de slotronde ten val, maar ze won haar serie wel en plaatste zich voor de halve finales.

Op de 5000 meter snelde later op de dag naar het eerste Nederlandse olympische atletiekgoud sinds Ellen van Langen in 1992 op de Spelen de 800 meter won. Hassan zette in de laatste ronde aan, passeerde al haar concurrentes en won afgetekend.

Dafne Schippers uit Oosterbeek wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 200 meter. In de kwartfinale werd ze derde in haar serie en dat was net genoeg. Maar in de halve finale kwam Schippers niet verder dan de zesde plek en dat was niet voldoende voor een finaleplek.

De Arnhemse Nadine Visser is al vijfde geëindigd op de 100 meter horden: 'Er zat meer in', vond ze.

Zeilen

Vandaag wordt er niet gezeild in Tokio, omdat er geen wind is. De twee Gelderse deelnemers moeten dus een dag wachten. Afrodite Zegers uit Doorwerth en Lobke Berkhout presteren niet op het toppen in de 470-klasse. Dinsdag zijn race 9 en 10, de laatste races voor de medalrace.

Annette Duetz uit Zeddam staat samen met Annemiek Bekkering op de eerste plaats na 12 races. Kunnen zij de gouden medaille binnenslepen in de 49erFX-klasse? Daar komt dinsdag dus pas het antwoord op.

Hockey

De Nederlandse hockeysters hebben zich geplaatst voor de halve finales. De dames met Xan de Waard uit Renkum en Sanne Koolen uit Nijmegen wonnen eenvoudig met 3-0 van Nieuw-Zeeland.

Handbal

De Nederlandse handbaldames met Dione Housheer uit Ulft wonnen hun laatste groepswedstrijd tegen Montenegro met 30-29. Oranje werd daardoor tweede in groep A. Woensdag is Frankrijk de tegenstander in de kwartfinales.

Deel dit artikel