Milad bidt voor ondergedoken teamgenoten in Afghanistan: 'Het ziet er slecht uit' - RTV Arnhem

Milad Intezar toen hij nog voor Lienden speelde. Foto: Orange Pictures

Milad Intezar toen hij nog voor Lienden speelde. Foto: Orange Pictures

HEELSUM - De opmars van de Taliban in Afghanistan wordt met argusogen bekeken door Milad Intezar. De geboren Afghaan maakt zich zorgen om teamgenoten van de nationale ploeg, die vastzitten in hoofdstad Kabul. "Het ziet er slecht uit. Het laatste appje dat ik kreeg was: jongens, bid maar voor ons."

Milad Intezar kwam op zijn vierde met zijn familie naar Nederland en groeide op in onze provincie. Zo voetbalde hij bij RVW in Heelsum (gemeente Renkum), voordat hij in de jeugd van NEC belandde. Nu voetbalt hij voor SteDoCo in de derde divisie én is hij international voor Afghanistan. Afgelopen juni speelde hij nog drie interlands.

Sinds de laatste wedstrijd is de situatie in Afghanistan volledig veranderd. Na het vertrek van de Amerikaanse militairen maken de Taliban een opmars. Zondag namen ze Kabul in en eisten ze de overwinning op. Op het vliegveld in de hoofdstad heerst grote chaos. Er zouden doden zijn gevallen en er staan zoveel mensen op de landingsbaan die weg willen komen, dat er niet kan worden gevlogen.

Niemand weet hoe dit gaat eindigen

"Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt", zegt Intezar. "Ik ken veel jongens van het nationale team, die daar nu in die situatie zitten. Ik heb daar regelmatig contact mee, want ze zitten bij ons in de groepsapp. We praten met elkaar en ze sturen foto's en filmpjes door. Ze zeggen: jongens, we weten dat jullie niks kunnen doen. Bid maar voor ons, we weten ook niet hoe dit gaat eindigen."

Intezar heeft geen goed woord over voor de rol van de Amerikanen in zijn geboorteland. "Ik wil me eigenlijk niet met de politiek bemoeien, want zoveel kennis heb ik er niet van. Maar hoe kan het dat je als Amerika daar twintig jaar hebt gezeten en dat het land binnen een paar weken weer terug bij af is. Dat kan niet, niet bij zo'n machtig land als Amerika. Als je echt iets van het land had willen maken, had je dat wel voor elkaar gekregen."

Ondergedoken

Zijn teamgenoten wonen normaal gesproken in verschillende provincies in het land. "Ze zijn naar Kabul gevlucht toen het daar nog veilig was. Nu zit iedereen daar ondergedoken en is het afwachten wat er gaat gebeuren."

Om toch wat voor zijn teamgenoten te betekenen, heeft Intezar geld ingezameld voor eten, kleding en onderdak. "Meer kan ik ook niet doen. Het is allemaal zo onzeker."

Eigenlijk zou Intezar volgende maand weer met Afghanistan in actie komen in een vriendschappelijke interland, maar die is afgelast. "De volgende wedstrijd staat voor oktober op de planning, maar ik ben benieuwd of die doorgaat."

Luister naar een gesprek tussen Milad Intezar en presentator Irene ten Voorde.

Deel dit artikel