Stormloop bij Arnhemse sportwinkels door limiet Gelrepas - RTV Arnhem

Voetbalshop.nl in Arnhem Foto: Voetbalshop Arnhem

Voetbalshop.nl in Arnhem Foto: Voetbalshop Arnhem

ARNHEM - Houders van een Gelrepas voor minima mogen sinds maandag nog maar maximaal 50 euro besteden aan het kopen van sportkleding. Hiermee willen de gemeenten met een Gelrepas, dat houders van zo'n pas ook geld overhouden voor bijvoorbeeld contributie. De strengere regels zorgden zondag voor lange rijen bij enkele sportwinkels in Arnhem. Daar sloegen mensen nog snel stapels sportkleding in.

“Het is vreselijk druk geweest”, zegt Christel Bijsterbosch van Intersport Twinsport. “Ik werk hier nu acht jaar en het is nog nooit zo druk geweest. We hadden de hoogste omzet ooit.” Remco Barten van Voetbalshop.nl bevestigt dat beeld. “Het was druk, we hebben veel voetbalschoenen verkocht omdat het seizoen op punt van beginnen staat.”

Barten is niet blij met het limiet voor de aankoop van sportartikelen. “Wij krijgen veel mensen die net gaan voetballen en die willen we begeleiden. Voor 50 euro heb je geen schoenen, scheenbeschermers en kleding. Dat is echt te weinig.” Barten wil daarover nog in gesprek met de gemeenten. Voor Bijsterbosch hoeft dat niet, maar ook zij vindt het bedrag laag. “Ik begrijp het wel, maar ze hadden beter 100 euro kunnen doen.” Ze hoopt dan ook dat dat volgend jaar wel zo is.

Niet alleen sportkleding kopen

Sjanita Ramkhewan van de Gelrepas bevestigt dat er een limiet gesteld is aan hoeveel kleding er met het budget gekocht kan worden. “De pas is voor allerlei activiteiten. Gemeenten merkten nu dat het hele budget aan sportkleding op ging en niet aan sporten. Dat is niet de bedoeling.” De pas wordt door meerdere gemeenten gebruikt, maar de nieuwe maatregel is niet voor alle deelnemers ingevoerd, zegt Ramkhewan. “Inwoners van de gemeente Renkum hebben geen limiet gekregen.”

Limiet laat bekend bij winkeliers

Bij Voetbalshop.nl voelen ze zich niet alleen benadeeld door het verlagen van het bedrag, ook door het moment waarop het bericht kwam. “We kregen vrijdag de brief pas binnen.” aldus Barten. Ook Bijsterbosch hoorde niet lang van tevoren dat er een limiet zou komen. “Wij hoorden het woensdag, maar deze drukte hadden we niet verwacht. We zijn de hele maandagochtend aan het opruimen geweest.”

Bestellingen nog betalen

Barten zit nog met een ander probleem. “Ik heb nog bestellingen open staan, die worden altijd later betaald omdat er soms nog iets geruild wordt en het budget kan niet teruggestort worden op de pas. Mensen die nu iets voor 80 euro besteld hebben, moeten straks ineens 30 euro bij betalen.”

Deel dit artikel