Onthulling oorlogsmonument laat op zich wachten, steen ligt nog in Chinese haven - RTV Arnhem

Een jeep met aanhanger zoals tijdens operatie Market Garden door piloten van het Glider Pilot Regiment werden vervoerd. Foto: Omroep Gelderland

Een jeep met aanhanger zoals tijdens operatie Market Garden door piloten van het Glider Pilot Regiment werden vervoerd. Foto: Omroep Gelderland

WOLFHEZE - De komst van het monument in Wolfheze voor de Glider Pilots uit de Operatie Market Garden heeft vertraging opgelopen. De steen die voor het monument nodig is, wordt opgehouden in een haven in China.

Het monument, een steen die bij het silhouet van de glider komt aan de Wolfhezerweg in Wolfheze met drie quotes van veteranen onder wie Tony Orsi en Ron Johnson, zou op 17 september worden onthuld, ter nagedachtenis aan alle Glider Pilots. Dat wordt nu waarschijnlijk in oktober, zo laat Frans Ammerlaan van de Market Garden Foundation woensdag weten.

Onthulling door burgemeester

De onthulling zal worden gedaan door burgemeester Agnes Schaap van Renkum. Zij doet dit namens Glider Pilot-veteraan Ron Johnson, die dat vanwege de coronapandemie niet kan doen.

Slag om Witte Huis

De onlangs overleden Tony Orsi vloog als piloot op een vliegtuig met als lading een jeep, een aanhanger en mannen van de Royal Engineers (genie). Met zijn co-piloot maakte hij deel uit van de kleine sectie onder Ron Johnson, en vocht bij het Dreijeroord Hotel, de welbekende slag om het Witte Huis.

Na de strategische terugtrekking uit de omgeving van het hotel nam hij positie in de omgeving van de Oranjeweg, waar hij bleef tijdens de rest van de Slag.

Hij bleef op zijn positie tot de meeste mannen de rivier overgestoken waren, naar hun redding. Zelf kon hij net op tijd mee in een van de laatste boten van de Canadese Genieofficieren.

Zie ook: Market Garden-veteraan Tony Orsi overleden

Deel dit artikel