Musea profiteren van kwakkelzomer en toeristen uit eigen land - RTV Arnhem

Het Airborne Museum in Oosterbeek. Foto: Omroep Gelderland

Het Airborne Museum in Oosterbeek. Foto: Omroep Gelderland

OOSTERBEEK - Musea hebben ondanks alle beperkende coronamaatregelen helemaal geen slechte zomer achter de rug. In tegendeel: soms moeten ze zelfs 'nee' verkopen, blijkt uit een rondgang langs Gelderse musea. De bezoekers zijn vooral afkomstig uit eigen land.

"Het loopt eigenlijk heel goed", reageert Jet Parent van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. "We hadden in juni, toen we pas vanaf de 9e open mochten, toch al meer dan 1000 bezoekers. Dat zijn eigenlijk hele mooie aantallen, waarmee we in de buurt komen van de getallen vóór corona."

Ook het Airborne Museum in Oosterbeek is positief gestemd. "De zomer verloopt eigenlijk uitstekend. Natuurlijk hebben we te maken met coronamaatregelen, dus we kunnen minder mensen toelaten dan we kwijt zouden kunnen. Maar binnen die beperkingen zijn we voortdurend uitverkocht. Meer kan je niet doen: als alle tijdslots zijn uitverkocht, mag je niet klagen", stelt directeur Ronnie Weijers. "Er bellen mensen die 's middags willen komen, maar niet meer kunnen reserveren. Dat is dan omdat we vol zijn."

Uitverkocht betekent in het geval van het Airborne Museum dat er zo'n 430 mensen per dag mogen komen. Ook vergeleken met de vorige coronazomer is dat veel. "Toen mochten we ook maar één bezoeker per tien vierkante meter ontvangen, nu één per vijf vierkante meter. Dus we mogen ook gewoon twee keer zoveel mensen toelaten."

Campings staan vol

Alle musea die Omroep Gelderland sprak, wijzen erop dat ze profiteren van het toegenomen binnenlandse toerisme en van de Hollandse kwakkelzomer. "De campings in de buurt staan vol. Mensen gaan nog meer op vakantie dan vorig jaar. En veel gezinnen met kinderen. En het weer is slecht geweest en wij zijn binnenmuseum", stelt Charlotte Schuurs van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

"Ik denk dat er veel mensen in de regio op vakantie zijn, meer dan anders. Er komen weinig buitenlandse toeristen, maar dat wordt gecompenseerd door binnenlandse toeristen", beaamt Weijers van het Airborne Museum. "En ik kan me zelf ook goed voorstellen dat je, als je op de camping zit en het regent, kijkt wat je binnen kan doen. Voor een museum is een regenachtig dagje op z'n tijd erg goed."

Doordeweeks het drukst

Overigens ziet Villa Mondriaan nog een andere ontwikkeling. "Vroeger waren de zaterdag en de zondag de drukke dagen, maar nu is het juist op dinsdagen het drukst. Samen met woensdag en donderdag zijn dat de drukke dagen. Dat zal deels met de vakantie te maken hebben, maar ik hoor ook vaak dat mensen het idee hebben dat het doordeweeks rustiger is en je dan beter afstand kan houden."

Deel dit artikel