Kinderen van vroeger redden bouwdorp voor kinderen van nu - RTV Arnhem

Alieke bij Super Kids Bouwdorp Renkum Foto: RTV Arnhem

Alieke bij Super Kids Bouwdorp Renkum Foto: RTV Arnhem

RENKUM - Even zag het er somber uit, maar het Super Kids Bouwdorp in Renkum is begonnen. De gemeente en het jongerenwerk wilden het vroegere kinderdorp niet meer financieren en daardoor dreigde het te verdwijnen. Maar met behulp van een nieuw jong bestuur is het bouwdorp terug.

"Ik vind het zo'n mooi initiatief. Toen ik hoorde dat het dreigde te vervallen dacht ik, dat wil ik niet", vertelt Jan van den Bos van de organisatie.

Het was 1970 toen het, toen nog kinderdorp, ontstond voor kinderen die niet op zomervakantie gingen. Inmiddels is het kinderdorp in Renkum omgetoverd tot het Super Kids Bouwdorp. "De gemeente en het jongerenwerk wilden het vroegere kinderdorp geen geld meer geven. Het zou dan echt helemaal verdwijnen. Maar dat kon ik niet laten gebeuren", legt organisator Jan van den Bos uit.

Vroeger deelnemer nu vrijwilliger

Vrijwilliger Mitchell van Dijk is al jaren een bekend gezicht bij het bouwdorp. Als kind deed hij drie keer mee en inmiddels is hij voor het derde jaar vrijwilliger. Zelf heeft Mitchell meegemaakt hoe het is om niet op vakantie te kunnen. "Toen mijn ouders vroeger gingen scheiden, hadden we minder te besteden. We konden toen ook niet op vakantie", vertelt Mitchell.

Des te belangrijker is het voor de kinderen dat het, ondanks bureaucratie, doorgaat, vindt ook Jan. Volgend jaar kon het bouwdorp niet doorgaan in verband met corona. "Gelukkig gaat het dit jaar weer door. Ik vind het lekker om even buiten bezig te zijn en mijn agressie kwijt te kunnen in het bouwen van een hut", zegt deelnemer Steef.

Volgend jaar weer

Volgend jaar is Jan van plan het weer net als dit jaar aan te pakken. "We willen wel een grotere locatie, maar volgend jaar is het bouwdorp er gewoon weer."

Deel dit artikel