Op het nippertje toch speldjes voor 'bloemenkinderen' Airborne herdenking - RTV Arnhem

Met bloemen op de Airborne begraafplaats.  Foto: ANP

Met bloemen op de Airborne begraafplaats. Foto: ANP

OOSTERBEEK - Het is elk jaar een van de hoogtepunten van de Airborne herdenkingen; scholieren die bloemen neerleggen op de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. Sinds vorig jaar krijgen de bloemenkinderen een herinneringsspeldje als dank. Ook dit jaar is dat de bedoeling. Maar door de Brexit zijn er flink wat extra kosten.

De speldjes waren onderweg, maar bleven plotseling liggen bij de douane. Want ondanks dat er in Engeland voor het pakketje al 85 euro verzendkosten werd betaald, hield de douane de speldjes tegen.

Door nieuwe regelgeving na de Brexit, valt de zending van 1800 speldjes onder een importheffing. Er moet 446 euro worden betaald, anders geen speldjes. En dus zat de Market Garden Foundation Arnhem met de handen in het haar.

De bloemenkinderen zonder speldje naar huis sturen is geen optie, vindt organisator Frans Ammerlaan van de Airborne herdenkingen. Bovendien hebben de veteranen veel tijd, geld en moeite in de speldjes gestoken. "Maar het importbedrag van meer dan 400 euro is ook een forse aderlating voor onze stichting", zegt Ammerlaan.

Er dreigde een impasse. Totdat uiteindelijk een gulle gever het bedrag van de importheffing betaalde en de speldjes naar Oosterbeek konden komen. Ammerlaan is duidelijk opgelucht: de traditie is gered, de bloemenkinderen in Oosterbeek krijgen hun aandenken dit jaar.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder

Hoe zat het ook alweer?

Sinds 1945 is het een traditie dat schoolkinderen uit Oosterbeek en omgeving tijdens de herdenking op de Airborne begraafplaats bloemen leggen op de meer dan 1700 graven van omgekomen soldaten. Het leggen van de bloemen is altijd een emotioneel moment voor veteranen en dus belangrijk.

In 2019 wilde de Britse Falklands-veteraan Charlie McColgan iets terug doen voor de Oosterbeekse bloemenkinderen. Vorig jaar kreeg de 9-jarige Kiki het eerste herdenkingsspeldje persoonlijk uit handen van de veteraan uitgereikt. De bedoeling is dat de speldjes een traditie worden. Ieder jaar krijgen de speldjes een andere kleur en is het jaartal aangepast.

Deel dit artikel