Politie schrikt van tv-uitzending over Arnhemse Villamoord en steunt herzieningsverzoek - RTV Arnhem

Foto: Jasper Lindner / Omroep Gelderland

Foto: Jasper Lindner / Omroep Gelderland

ARNHEM - De politie in Oost-Nederland zegt geschrokken te zijn van de recente uitzendingen van KRO-NCRV over de Arnhemse Villamoord. Daarin wordt het handelen van de politie ter discussie gesteld. In het tweede seizoen van de serie wordt onthuld dat politie en Justitie in Arnhem de wet overtraden om negen mannen veroordeeld te krijgen. De zaak heeft geleid tot veroordelingen met lange gevangenisstraffen.

De zaak gaat in het kort over negen mannen die in 1998 een overval beramen, waarbij de vrouw des huizes in haar slaapkamer wordt doodgeschoten. De negen mannen worden enkele maanden later in de kraag gevat. Ze zitten vijf tot twaalf jaar in gevangenis.

Advocaat Paul Acda, die zes veroordeelden bijstaat, liet eerder aan de NOS weten dat hij in de nieuwe serie genoeg informatie ziet om de zaak te heropenen. Hij heeft een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Politie Oost-Nederland laat nu weten dat zij dat herzieningsverzoek steunen, omdat burgers moeten kunnen vertrouwen op de integriteit van de politie.

Novum

De politie vindt dat alleen de rechtbank kan bepalen of het handelen van politie en Justitie 23 jaar geleden gevolgen heeft voor de veroordelingen: "Dit is van groot belang voor de destijds veroordeelden. Ook verdienen betrokken collega’s het dat de aantijgingen goed worden onderzocht."

Of er ook daadwerkelijk een nieuwe rechtszaak komt, waar de veroordeelden eventueel vrijgesproken kunnen worden, is aan de Hoge Raad. Die zal het herzieningsverzoek bestuderen. Alleen bij een 'novum', oftewel een feit of omstandigheid dat nog nieuw is in deze zaak, kan de zaak worden heropend. Of de serie zo'n novum bevat, moet dus nog worden beoordeeld.

Vragen wachten op antwoorden

Joost van Wijk, één van de journalisten van de serie, laat op Twitter weten dat hij het goed vindt dat de politie nu ook voor een herziening is. Hij geeft echter ook aan dat hij nog altijd wacht op de beantwoording van zes kantjes aan vragen die de politie zijn gesteld.

Zie ook: Wederom tiental nieuwe tips over Arnhemse Villamoord

Deel dit artikel