Airborne Museum vertelt meer dan het verhaal over Market Garden - RTV Arnhem

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Grote zaal van het Airborne Museum. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Borstbeeld John L. Waddy. Foto: Omroep Gelderland
Airborne Museum. Foto: Omroep Gelderland

Airborne Museum. Foto: Omroep Gelderland

OOSTERBEEK - In het collectieve geheugen staat Villa Hartenstein in Oosterbeek bekend als het decor van de Operatie Market Garden. Generaal-majoor Roy E. Urquhart koos het statige landhuis in september 1944 als hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen. Twee jaar eerder was Villa Hartenstein ingericht als hotel. Die functie had het ook bij de oprichting in 1728. Het statige huis stond toen bekend als herberg Het Rode Hert. Daarna kwam Villa Hartenstein in bezit van verschillende rijke families. Deze geschiedenis is nog altijd te zien in het Airborne Museum.

Voordat museumbezoekers het verhaal van Market Garden kunnen beleven, komen ze eerst in de rijk gedecoreerde grote zaal van Villa Hartenstein. Aan de muren hangen schilderijen uit de Oosterbeekse School die een mooie indruk geven van het indrukkende Veluwse landschap. Vanaf het bordes kijken we uit over het strakke gazon langs de Utrechtseweg.

Afbeelding
Grote zaal van het Airborne Museum. Foto: Omroep Gelderland

Chique hotel

Conservator Jory Brentjens benadrukt dat het Airborne Museum meer is dan een oorlogsmuseum. “We willen bezoekers ook een beeld geven van Villa Hartenstein vóór Market Garden. Dat doen we meteen bij binnenkomst, maar ook in andere zalen. De wapens uit de Tweede Wereldoorlog stellen we bijvoorbeeld tentoon in vitrines die de sfeer ademen van een meubel in een chique hotel uit de jaren veertig.”

Moeilijke tijd achter de rug

Het Airborne Museum heeft een moeilijke tijd achter de rug. Na een grootschalige verbouwing in de winter van 2019/2020 stond in maart 2020 een feestelijke heropening gepland. Precies op dat moment brak de coronacrisis in volle hevigheid uit en moesten musea de deuren sluiten. Dat was een ramp voor het Airborne Museum.

Met het wegblijven van de bezoekers vielen bijna alle inkomsten weg. De afgelopen zomer krabbelde het Airborne Museum langzaam uit het diepe dal, zegt Brentjens. “We waren bijna iedere dag uitverkocht. Dat betekent dat op veel dagen meer dan vierhonderd tickets verkocht werden.”

Afbeelding
Borstbeeld John L. Waddy. Foto: Omroep Gelderland

Borstbeeld

In de grote zaal van Villa Hartenstein is vanaf dit weekend naast de historische schilderijen ook een nieuw object te zien. Zaterdagavond wordt een borstbeeld onthuld van Airborne-veteraan John L. Waddy. Hij overleed vorig jaar op honderdjarige leeftijd.

Deel dit artikel