De python, de uil en de kangoeroe: ook deze bijzondere dieren mag je gewoon houden - RTV Arnhem

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Serval Chicka, die afgelopen weekend ontsnapte in Dieren. Foto: Henk Weekholt
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De sneeuwuil werd populair door de Harry Potter-filmreeks. Foto: ANP
Een kameel is misschien geen alledaags huisdier, maar mag gewoon gehouden worden. Foto: Omroep Gelderland

Een kameel is misschien geen alledaags huisdier, maar mag gewoon gehouden worden. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Afgelopen weekend ontsnapte in Dieren een serval uit het huis van haar baasje. De 'tijgerkat' is misschien geen gangbaar huisdier, maar mag wel gehouden worden. Net zoals de kangoeroe, de alligator en de kameel.

Wallaby

Vind je een hond, kat of konijn te saai en wil je graag een bijzonder dier in je leven? Wallaby's zijn toegestaan in Nederland. De tamme, kleine kangoeroe is niet aaibaar, eet niet uit je hand en wil ook niet geknuffeld worden, maar dat weerhoudt sommige mensen er niet van ze als huisdier te houden. Het is alleen te hopen dat het dier niet uit zijn verblijf ontsnapt. Dan kun je namelijk wel even zoet zijn met hun terugkeer.

Afbeelding
Serval Chicka, die afgelopen weekend ontsnapte in Dieren. Foto: Henk Weekholt

Tijgerpython

Eén van de grootste en indrukwekkendste slangen ter wereld, de tijgerpython, mag je in Nederland als huisdier hebben. De slang kan wel 4 tot 5 meter lang worden en kan een volwassene wurgen, maar de échte slangenliefhebber weet dat je goede voorzorgsmaatregelen moet treffen om de slang veilig binnen te houden. Een paar jaar geleden werd er nog eentje gevonden in een bosje in Oosterbeek.

Uil

Toen begin deze eeuw de Harry Potter-films in de bioscoop te zien waren, liepen sommige bezoekers de zaal uit met de gedachte ook een uil te kopen. Een enkeling deed dat ook echt. En dat mag. Maar uilen zijn jachtvogels en enige kennis van de dieren is heel belangrijk, weet dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen. "Een valkenier is 24 uur per dag met zijn dieren bezig en weet er alles van, maar dat geldt niet voor iedereen", benadrukt hij. De uil heeft voldoende ruimte nodig en constante verzorging en dat kan niet iedereen bieden.

Afbeelding
De sneeuwuil werd populair door de Harry Potter-filmreeks. Foto: ANP

Alligator

Wie droomt van een krokodil of alligator als huisdier, kan die droom in Nederland verwezenlijken. Het houden van een alligator is toegestaan, zij het onder voorwaarden. Zo moet je het leefklimaat thuis kunnen nabootsen en moet de alligator voldoende leefruimte hebben. Belangrijk om te weten is ook dat een alligator of krokodil tientallen jaren oud kan worden. Je zit er dus wel even aan vast.

Ook de kaaiman, onderfamilie van de alligators, is overigens toegestaan in Nederland. Rudi Hofman zag er vorig jaar plotseling eentje tijdens een fietstocht van Voorst naar Klarenbeek. Die was wel al dood.

Kameel

'Het schip van de woestijn', wordt de kameel ook wel genoemd. Maar ook mensen die niet door de Sahara trekken, kunnen gek zijn op kamelen. Het dier staat gewoon op de lijst met toegestane huisdieren. Tamar Valkenier weet er alles van, want zij trok eerder dit jaar nog maandenlang door Nederland met haar kameel Einstein en deed daarbij ook de Betuwe aan. Word je daar ook enthousiast van, bedenk je dan wel dat een kameel zo'n vijf kilo krachtvoer per dag nodig heeft.

In het verleden kon je in Nederland zo'n beetje ieder dier als huisdier houden. In de zomer van 2017 bracht de Tweede Kamer dat aantal flink terug en kwamen meer dan 150 dieren op de 'verboden'-lijst te staan. De bruine beer, het stokstaartje, de wasbeerhond en de Indische muntjak mogen sindsdien bijvoorbeeld niet meer als huisdier worden gehouden.

Deel dit artikel