Boze reacties op social media op QR-codecheck, maar grote gemeenten zijn tevreden - RTV Arnhem

Boze reacties op social media op QR-codecheck, maar grote gemeenten zijn tevreden Foto: ANP

Boze reacties op social media op QR-codecheck, maar grote gemeenten zijn tevreden Foto: ANP

NIJMEGEN - Het invoeren van het verplicht laten zien van je QR-code voor je een horecagelegenheid, theater of bioscoop in mag, leverde honderden boze reacties op de socialmediakanalen van Omroep Gelderland op. De grote gemeenten zijn echter zeer tevreden over het verloop van het eerste weekend met de QR-codecheck.

"Zo gaat dat dus in de nieuwe #DDR democratische dictatuur Rutte. Mensen gebruik toch eens je verstand en ga niet naar plekken waar de coronapas gehandhaafd wordt", vindt Jan-Bastiaan. "Die eisen van VVD en CDA zijn toch bizar en onlogisch!", vult Jeroen aan.

'Waar is onze vrijheid?'

"Waar is onze vrijheid gebleven?, ze zeiden in het begin dat je niet verplicht wordt om te vaccineren, maar nu word je het eigenlijk wel want als je niet gevaccineerd bent mag je ook nergens naar binnen", stelt Ilona. "Wat een slechte sf-film is dit zeg, en wanneer is die afgelopen?? Of zou het toch een horrorfilm zijn", klaagt Lynn.

Zaterdagavond waren er problemen met de QR-codes, met name in Nijmegen maar ook in Ede. Bij het ophalen van de codes deden zich storingen voor. Dit leverde lange rijen bij horecazaken in de binnenstad van Nijmegen op. Horeca-tycoon Khalid Oubaha omschreef het als 'een chaos.'

'uitstekend verlopen'

Desondanks vindt de gemeente Nijmegen dat het "uitstekend verlopen is". "Er is op diverse plaatsen gecontroleerd door politie en toezicht, waarbij geen onregelmatigheden zijn gecontroleerd.", laat de gemeente in een persbericht weten. "Ondernemers gaven aan dat bezoekers positief meewerkten en in veel gevallen de coronacheckapp al gereed hadden bij aankomst."

Ook burgemeester Bruls was te spreken over de gang van zaken: “Zoals ik al verwachtte hebben de horecabezoekers prima meegewerkt, net als de ondernemers. Ik wil complimenten geven aan ondernemers in horeca, cultuur en bioscopen en hun klanten. Ik kijk tevreden terug op deze eerste Nijmeegse avond."

Geen problemen op de Korenmarkt

Een woordvoerder van de gemeente Arnhem deelt die mening. "Het is goed verlopen." Op de Korenmarkt deden zich geen problemen voor. Alleen aan het begin van de zaterdagavond was er wat vertraging.

Tevredenheid ook bij de gemeente Apeldoorn. "Het is overwegend goed gegaan. Met name de nachthoreca in het centrum heeft het uitstekend opgepakt. Hier en daar waren er nog wat aandachtspunten, daar zijn we over in gesprek gegaan en we zullen de komende week daar nog eens teruggaan. Verder waren er geen bijzonderheden, hebben we geen waarschuwingen hoeven uit te delen en zijn er geen andere sancties uitgedeeld", laat een woordvoerder weten.

'Druk maar gezellig'

"Het is best wel goed gegaan", vindt een woordvoerder van de gemeente Ede. "Druk maar gezellig. Boa's hebben een rondje gemaakt. Dat zag er positief uit. Er was wel wat last van de landelijke storing, maar over het algemeen is het positief ontvangen."

"In gemeente Doetinchem is alles rustig verlopen. Onze boa's en de politie zijn rond geweest en waren tevreden over het verloop; er zijn geen overtredingen of excessen geconstateerd", laat een woordvoerder weten. "Dit weekend zaten er door het mooie weer nog wel veel mensen op het terras; dat gaf iedereen de mogelijkheid om makkelijk te wennen aan de nieuwe maatregelen. We verwachten dat volgend weekend meer mensen naar binnen gaan. We zijn bezig om extra gastheren/-vrouwen te regelen en zo de horeca te ondersteunen in de uitvoering van de maatregelen."

Deel dit artikel