ANALYSE | De Gelderse clubs missen een echte topscorer - RTV Arnhem

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Nikolai Baden Frederiksen is nogal zelfzuchtig Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Jonathan Okita in actie tegen Feyenoord Foto: Broer van den Boom
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Devin Haen Foto: Omroep Gelderland
Devin Haen (rechts) heeft alles om een echte topschutter te worden. Foto: Orange Pictures

Devin Haen (rechts) heeft alles om een echte topschutter te worden. Foto: Orange Pictures

ARNHEM - Het was een topweekend voor het Gelders betaald voetbal met drie klinkende overwinningen. Maar die maskeren wel een structureel probleem bij alle drie de clubs.

Zowel NEC, Vitesse als De Graafschap mist een echte topscorer. Zo'n spits die zonder meer goed is voor vijftien tot twintig doelpunten of nog meer. Nikos Machlas, Roy Makaay, Berry Powel, Klaas-Jan Huntelaar, Ricky van Wolfswinkel, Christian Santos, dat soort spelers. Een garantie op doelpunten. En dat ontberen de selecties van de drie clubs dit seizoen duidelijk.

Kijkend naar de topscorers van de Gelderse clubs, dan is drie doelpunten op dit moment het maximum. Bij NEC heeft Jonathan Okita dat aantal en bij De Graafschap Devin Haen en Joey Konings. Bij Vitesse zijn er drie spelers met twee doelpunten: Loïs Openda, Nikolai Baden Frederiksen en Yann Gboho.

Openda te onrustig

Maar het is moeilijk om echte doelpuntenmachines te vinden bij de Gelderse clubs. Dat is bij Vitesse al voor het tweede seizoen het geval. Na het vertrek van Bryan Linssen en Tim Matavz kwamen de topscorers vorig seizoen niet verder dan tien doelpunten.

Openda is er dit seizoen weer bij en hij schitterde tegen Feyenoord met twee treffers, maar toch is hij geen klassieke topschutter. Daarvoor is de Belg vaak te onrustig in de afronding. Oussama Darfalou pikt altijd wel zijn doelpunten mee, maar heeft er ook nog nooit meer dan tien gemaakt in één seizoen.

Afbeelding
Nikolai Baden Frederiksen is nogal zelfzuchtig Foto: Omroep Gelderland

Nikolai Baden Frederiksen wel, die kwam vorig jaar in de Oostenrijkse competitie tot achttien doelpunten. De Deen heeft er tot nu toe twee in liggen en wil iedere bal liefst direct op het doel schieten, maar zijn egoïsme leidt vooral tot irritatie bij zijn medespelers. Dergelijk gedrag kan een spits zich alleen permitteren als hij vrijwel wekelijks scoort.

Scoren in de eerste divisie

De aanvallers van NEC hebben ook geen reputatie als structurele goalgetters, zeker niet op het hoogste niveau. Jonathan Okita is dit seizoen in de vorm van zijn leven en heeft al drie keer gescoord, dus wellicht wordt hij de topscorer die NEC hard nodig heeft.

De aanvaller kwam in de eerste divisie bij NEC één keer tot vijftien doelpunten en bij MVV maakte hij er ooit achttien. Maar dat waren doelpunten tegen ploegen als Jong Utrecht, Dordrecht en Telstar. Dat is heel wat anders dan de eredivisie.

Afbeelding
Jonathan Okita in actie tegen Feyenoord Foto: Broer van den Boom

Ali Akman begon sterk met twee doelpunten bij zijn eerste twee duels in de basis, maar daarna kwam de Turkse spits minder in het spel voor en hij verloor inmiddels zijn basisplaats. "Een fox in the box", zo typeerde technisch directer Ted van Leeuwen hem.

Maar Akman heeft het na de euforie van de eerste duels heel lastig. Misschien pikt de 19-jarige spits het weer op, maar een garantie is hij zeker niet. Hij maakte vorig jaar bij Bursaspor tien doelpunten, maar ook dat was op het tweede niveau in Turkije.

Datzelfde geldt voor Magnus Mattsson. Hij legde er vorig seizoen in de Deense tweede divisie bij Silkeborg negentien in. Zijn doelgerichtheid is ook nu wel zichtbaar, maar of hij ook een echte topscorer wordt, is ook geen zekerheid.

Elayis Tavsan kent hetzelfde verhaal. Elf keer raak namens NEC in de eerste divisie vorig seizoen, maar geen ervaring op het hoogste niveau, waar hij afgelopen weekend wel voor het eerst wist te scoren. Tot slot heeft NEC nog de beschikking over Pedro Ruiz. De Spanjaard is net fit en heeft een reputatie als goaltjesdief in de UEFA Youth League, maar in het volwassen voetbal op het hoogste niveau scoorde Ruiz nog nooit.

De goalgetters zijn vertrokken

De Graafschap had vorig seizoen twee echte zekerheden voor doelpunten in de eerste divisie: Ralf Seuntjens en Daryl van Mieghem. Die zijn inmiddels weg. Seuntjens heeft er bij NAC alweer zeven in liggen en bij Van Mieghem staat de teller namens Volendam al op vijf.

De Graafschap heeft drie kandidaten voor de positie van centrumspits: Joey Konings, goed voor drie doelpunten net als Devin Haen en Denzell Gravenberch, die één keer scoorde.

Afbeelding
Devin Haen Foto: Omroep Gelderland

Konings en Gravenberch kwamen tot dusverre in een heel seizoen nog nooit verder dan vier doelpunten en zullen dat aantal dit seizoen wellicht overtreffen, maar de enige met de potentie om echt uit te groeien tot een topscorer lijkt Devin Haen.

De 17-jarige spits uit Zieuwent maakte zijn drie doelpunten louter als invaller met in totaal 150 minuten speeltijd. Echt het moyenne van een goalgetter. Het is alleen de vraag of het talent het ook waar kan maken als hij in de basis begint.

Maar Haen lijkt de enige aanvaller bij de drie Gelderse clubs die kan uitgroeien tot een topschutter van formaat. Al laat zijn eerste basisplaats nog op zich wachten, want komend weekend ontbreekt de jonge spits bij De Graafschap vanwege interland-verplichtingen.

Deel dit artikel