Poep en plas loopt na breuk weer door riool - RTV Arnhem

Dinsdagavond werd er nog druk gewerkt aan de reparatie van het riool. Foto: Persbureau Heitink

Dinsdagavond werd er nog druk gewerkt aan de reparatie van het riool. Foto: Persbureau Heitink

ARNHEM - De problemen die dinsdag ontstonden met de afvoer van rioolwater richting de zuivering in Arnhem-Zuid zijn opgelost. Bij werkzaamheden werd een rioolpersleiding geraakt. Deze leiding was dinsdag iets voor middernacht gerepareerd, laat Waterschap Rivierenland woensdagochtend weten. Acht rioolgemalen in de omgeving werden vervolgens weer langzaam opgestart.

Woensdagochtend functioneert alles volgens een woordvoerder van het waterschap weer zoals het hoort. De gemalen, waaronder die in Driel, Elst, Heteren en Huissen, werden dinsdag toen de problemen ontstonden tijdelijk stilgezet. Vanuit zo’n rioolgemaal wordt afvalwater door de leidingen naar de zuivering gepompt.

Door de breuk in de leiding bestond de kans dat ‘poep en plas en alles wat daarbij hoort’ in sloten terecht zou komen, gaf het waterschap dinsdag aan. Dat gebeurde bij de gemalen in Bemmel en Ressen/Waalsprong. De sloten daar werden daarom afgedamd, waardoor het rioolwater zich niet verder kon verspreiden. Op andere plekken is dit volgens de woordvoerder niet gebeurd.

Tientallen transporten per uur

Het waterschap wist deze zogenoemde overstort te voorkomen door rioolwater met vrachtwagens naar Arnhem-Zuid en Gendt te brengen. "Hiervoor zijn tientallen transporten per uur ingezet", geeft ze aan. Het water bij de gemalen in Bemmel en Ressen/Waalsprong dat door overstort wel vervuild is geraakt, wordt snel afgevoerd. Dat gebeurt ook met vrachtwagens. Het gaat volgens de woordvoerder om een kleine hoeveelheid rioolwater dat bij de twee gemalen in sloten terechtkwam.

Bewoners hebben bij het doorspoelen van hun toilet of bij de afvoer van hun badkamer volgens haar niks gemerkt van de rioolproblemen. De leidingbreuk bevond zich ter hoogte van de Helenestraat en de Metamorfosenallee, bij station Arnhem-Zuid.

Zie ook: Kapot riool zorgt voor problemen, sloten lopen vol met poep en plas

Deel dit artikel