Live Live

Onderzoek in Renkumse ondergrond naar aardwarmte

Gepubliceerd: Donderdag 23 januari 2020 21:56

Onderzoek in Renkumse ondergrond naar aardwarmte

Vanaf eind januari wordt in de gemeente Renkum het tweede deel van het onderzoek in de ondergrond uitgevoerd. Tijdens dit seismisch onderzoek worden op bepaalde plekken gaten in de grond gemaakt. Het onderzoek kan volgens de gemeente ervoor zorgen dat inwoners doffe dreunen horen. 

Het seismisch onderzoek maakt deel uit van een landelijk onderzoek om informatie te verzamelen over de ondergrond in Nederland. Doel is om beter te kunnen inschatten waar aardwarmtewinning mogelijk is. Het gaat in Renkum om een verkennend onderzoek.

Informatiebijeenkomst
Inwoners van de gemeente Renkum die meer willen weten over het onderzoek kunnen op woensdag 29 januari terecht tijdens een informatiebijeenkomst. Energie Beheer Nederland geeft dan uitleg en antwoorden op vragen. Tussen 16.00 en 19.00 uur kan worden binnengelopen in MFC Doelum, Hogenkampseweg 45 in Renkum.

De Rijksoverheid ziet de winning van aardwarmte, warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is, als kans een deel van de warmtevraag in huizen, kantoren en sommige industrie te verduurzamen.

Omdat er in grote delen van Nederland weinig informatie bekend is over de ondergrond wil de landelijke overheid meer informatie verzamelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert daarom het landelijk onderzoek dat ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland’ (SCAN) heet. SCAN wordt uitgevoerd door TNO en Energie Beheer Nederland (EBN).

Deel deze pagina: