Live Live

Onderzoek RTL Nieuws: basisschool Ibn-I Sina krijgt hoogste rapportcijfer in Arnhem

Gepubliceerd: Maandag 09 maart 2020 20:29

Onderzoek RTL Nieuws: basisschool Ibn-I Sina krijgt hoogste rapportcijfer in Arnhem

De Islamitische basisschool Ibn-I Sina krijgt met een 8,0 het hoogste rapportcijfer van alle Arnhemse basisscholen in het scholenonderzoek van RTL Nieuws. Deze school haalt volgens de onderzoeksjournalisten het meeste uit haar leerlingen. Basisschool Kunstrijk in Klarendal scoort een 7,8, het Mozaïek met scholen in de wijken Malburgen en Immerloo een 7,7.

Op geen enkele basisschool gaat alles goed. Zo maakt op Ibn-I Sina 1 op de 5 leerlingen de eindtoets minder goed dan op basis van het schooladvies verwacht mag worden, ruim de helft doet het beter. Bij veel leerlingen van deze basisschool wordt het schooladvies wel bijgesteld na de eindtoets. In 2019 was dat bij bijna driekwart van de leerlingen het geval.

Lage schooladviezen
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat ruim eenderde van de basisschoolleerlingen een lager schooladvies krijgt, dan de resultaten op de eindtoets laten zien. In zo'n geval wordt dit gezien als onderadvisering. Bij een kwart van deze leerlingen wordt het advies na de toets alsnog bijgesteld. Bij driekwart niet.

Vooral kinderen van laagopgeleide en arme ouders scoren vaak beter dan de school in haar advies verwacht. Van hen wordt echter minder vaak het advies naar boven bijgesteld. Deze ongelijkheid is een probleem, omdat kinderen met gelijke toetsscores hierdoor niet dezelfde kansen krijgen stelt RTL Nieuws.


De onderzoeksredactie van RTL Nieuws zette de basisschoolresultaten van de afgelopen drie jaar op een rij. Daarbij werd ook gekeken naar het opleidingsniveau van de ouders.

Deel deze pagina: