Live Live

Ook economische bomen kunnen rood staan!

Gepubliceerd: Woensdag 30 oktober 2019 11:57

Ook economische bomen kunnen rood staan!

Geniet u ook zo van die prachtige herfstkleuren om ons heen? Als de temperatuur daalt en er minder zonlicht is, gaan loofbomen in de ‘spaarstand’ en dat levert een prachtig kleurenpalet op, alvorens ze hun blaadjes loslaten.

Zo ver komen we met z’n allen wel, maar hoe zit het nu precies met al die kleurschakeringen en waarom ‘bloost’ de ene boom wel en de andere niet? Vanochtend in Paul’s Coffee Corner kregen we kort een biologiecollege van Rob Graat van het Natuurcentrum. 

“Bladgroenkorrels zijn het allerbelangrijkste voor planten: die voorzien namelijk door middel van fotosynthese de plant van voedsel. Bladgroenkorrels zijn ook de reden dat blaadjes groen zijn. Die groene kleur overheerst andere stoffen die zich ook al in de plant bevinden, maar die pas zichtbaar worden als de plant de bladgroenkorrels terugtrekt uit de blaadjes. Caroteen zorgt bijvoorbeeld voor de oranje kleur en xantofylen maken blad geel.” Het is dus een kwestie van economische berekening: om het kostbaarste goed van de plant te beschermen, de bladgroenkorrels, laten zij hun blaadjes los in schaarse tijden en kunnen zij alle energie stoppen in het ontwikkelen van nieuwe knoppen.

Waarom is de ene boom nog volop in groen blad en zie je bij een andere boom alleen nog maar takken? “Net als bij mensen zijn er individuele verschillen: ik was bijvoorbeeld zelf ook heel vroeg kaal.” aldus Rob Graat. En die prachtig rode kleur dan, hoe zit het daar eigenlijk mee? “Dat is inderdaad erg bijzonder, want het kost de plant energie om die te maken, terwijl dat nu juist bespaard moet worden. Dat past alleen in het economische plaatje als het de plant dus ook iets oplevert. Dan moet je denken aan een bepaalde bescherming tegen kou. Als het een mild seizoen is zie je veel minder rood.”

Deel deze pagina: