Live Live

Op zoek naar een veilige haven

Gepubliceerd: Vrijdag 20 september 2019 17:46

Op zoek naar een veilige haven

Het begon allemaal met de opera de St Louis blues die in september in Musis Sacrum werd opgevoerd. Toen wij van RTV Arnhem begin september bij de repetities aanwezig mochten zijn, kwamen we op het spoor van een verscheurd gezin dat aan boord van het schip, de St Louis, nazi-Duitsland ontvluchtte.


Drie van de zes gezinsleden van de familie Simon kwamen als enige opvarenden in Arnhem terecht, in het Spijkerkwartier. Een digitale zoektocht in het Erfgoedcentrum leidde ons naar het adres waar zij gewoond hadden, aan de Prins Hendrikstraat 6. 

Daar spraken we met Eva Bosma, die in het naastgelegen pand woont en ontzettend veel heeft uitgezocht en onderzocht over de oorlog in Arnhem en met name wat dat heeft betekend -en nog steeds- voor de bewoners in het Spijkerkwartier.

Nog even in het kort een stuk trieste geschiedenis: de St Louis was een schip dat in mei 1939 van Hamburg naar Cuba voer. Aan boord waren 937 voornamelijk Joodse Duitsers die hoopten aan de dreiging en het geweld te ontsnappen en via Cuba in de VS een veilige haven te vinden. 

Echter, in Cuba aangekomen mocht niemand aan wal. Cuba, de VS en Zuid-Amerika sloten hun grenzen. Wekenlang heeft het schip op zee rondgevaren, op zoek naar een plaats waar de passagiers welkom waren. Het schip der verdoemden werd het destijds in de pers genoemd, omdat het uiteindelijk weer terug moest keren naar Europa, waar velen hun noodlot tegemoet gingen. Geen van de gezinsleden van de familie Simon die in Arnhem woonden, hebben de oorlog overleefd.

De opera de St Louis blues werd in het kader van de herdenking herschreven en heeft een parallel proberen te trekken naar het heden, omdat bootvluchtelingenproblematiek nog steeds schrijnend actueel is. Zovelen zoeken nog steeds een veilige haven.

Deel deze pagina: